TEST: Hitachi 42PD9700

Kampen om plasmatronen 2006 kommer til å stå mellom denne Hitachien, og toppmodellene til Pioneer og Philips.

Spørsmålet er selvsagt om PD9700 lever opp til forventningene.

LES OGSÅ:

Design og utstyr.

Utseendemessig er ikke Hitachien blant de mest spennende, og spesielt synes vi de grå høyttalerne på siden ser litt 2003-aktig ut. Materialvalget er likevel en klar indikasjon på at dette ikke er noen budsjettmodell, for dette føles unektelig svært så solid ut.

Som vanlig på Hitachis-toppmodeller er TV-foten vridbar, og det beste av alt er at du kan styre den fra side til side via to knapper på fjernkontrollen. Dette er med på å gi TVen skyhøy må-ha faktor for alle som liker å vise fram TVen til misunnelige naboer. (Hvor godt dette virker i praksis ser du selvsagt i videoklippet som du finner i venstremargen.)

TVen er for øvrig meget godt utstyrt. Du har både USB- og minnekort-inngang (SD-kort) for visning av digitalbildene dine. Bildefunksjonene fungerer faktisk så bra at du virkelig kan skremme vannet av vennene dine ved å finne fram absolutt alle bildene fra fjorårets familietur.

Vi må også nevne at fjernkontrollen har en hurtigknapp per inngang, noe som lar deg skifte mellom komponent og HDMI med kun ett tastetrykk - dette er små enkle ting som du vil sette pris på i det daglige.

Trykk på videoknappene til venstre for å se video fra testen!
Psst: Jo kjappere bredbåndslinje du har, jo bedre kvalitet kan du velge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TVen har også utallige innstillingsmuligheter, men menyene er heldigvis bygget opp slik at du ikke går deg vill. Hovedmenyene gir deg nemlig de vanligste innstillingsvalgene, f.eks. kontrast, lysstyrke og farge, mens de mer avanserte innstillingene og støyreduksjonsfiltrene du bare bruker en sjelden gang ligger gjemt i undermenyene. Alt i alt er dette meget bra.

Trykk på de små bildene til venstre for å se STORE bilder fra testen!

Etter alt dette skrytet er det bare å hoppe rett til det viktigste, bildekvaliteten.

TV-signaler og HDTV-signaler.

For å få fram Hitachiens sterke og svake sider plasserte vi den ved siden av LCD-toppmodellen til Philips, PF9731D.

Begge disse modellene er gode flatTVer i det øvre prissjiktet, og leverer jevnt over meget imponerende bilder. Ulikhetene er likevel store, for der LCD-modellens TV-bilde er langt skarpere og gir flere detaljer, er plasma-modellens bilde litt dusere og langt varmere.

Hva som er mest riktig vil nok være en smakssak, men forskjellene er i hvert fall spesielt synlig på hudtoner, der vi synes at plasma-bildet til Hitachien virker mer naturlig, samt på store naturscener – der plasmaen glimter til med mer smell i fargene.

Også ved HDTV-signaler (1080i) ser vi noe av det samme. Begge TVene klarer å gi en enorm dybde i bildet, men igjen har Hitachien en fordel når det gjelder ansiktsfarger. Det ser rett og slett mer naturlig ut.

DVD og Xbox360.

Også på DVD-signaler via HDMI-inngangen gjør Hitachien en god jobb, selv om vi her savner litt av skarpheten LCD-TVen varter opp med.

Det er uansett en fryd å se DVD-film på disse toppmodellene, og sammenlignet med billigmodellene på markedet blir filmopplevelsen langt mer intens. Her er det minimalt med hakking i bildet og helt tydelig at bildeforbedringsteknologiene på toppmodellene faktisk gjør den jobben de er satt til.

Kontrasten på Hitachien skal være 4.000:1, men i praktisk bruk synes vi faktisk at LCD-TVen til Philips klarer å gi et enda mørkere bilde. Noen stor praktisk betydning har ikke dette, for jo mørkere bilde - jo flere detaljer mister du. Ergo justerer man bare lysstyrken ned på Hitachien og opp på Philipsen.

Bildene fra Xbox360 via komponentinngangen er det ingenting å trekke for, både fargespekteret og dybdenivået er upåklagelig. Har du lest flere TV-tester på dingz.no og dinside.no har du sikkert fått med deg at vi generelt anbefaler LCD-TVer til deg som kommer til å koble til konsollspill som 360en. Innbrenningsfaren på plasma-modellene er altså fortsatt reell, noe de kraftige advarslene i instruksjonsbøkene vitner om. Det er dog godt å vite at Hitachien er utstyrt med flere skjermrensingsfunksjoner for å motvirke problemet. Dette gir naturlig nok pluss i boka.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Konklusjon & oppsummering.

Som du sikkert har fått med deg liker vi Hitachien. Den er godt utstyrt med mange innganger og praktiske finesser som blant annet bilde-i-bilde og av- og på- timer.

I tillegg har denne TVen vanvittig bra lyd. Faktisk har vi aldri testet noen TV med mer futt i høyttalerne enn denne. Philips-modellen vi hadde inne samtidig har nemlig også god lyd til å være en flatTV, men sammenlignet med Hitachien hørtes den faktisk helt stusselig ut.

På minussiden er det stort sett bare pirk. Vi klarte for eksempel ikke å få Bilde-i-Bilde funksjonen til å virke mot HDMI-inngangen. I tillegg kan glassplaten på fronten gi litt falske skygger og uønskede reflekser om du har et lyspunkt rett over TVen.

Hvorvidt dette er det beste plasmakjøpet i år, kan vi likevel ikke si før testmodellene fra Pioneer og Philips er på plass. Tilhører du den utålmodige typen og har lyst til å dra kortet med en gang kan du likevel bare å slå til uten å få panikk. Vi tror du vil bli meget godt fornøyd.

Trykk her for å se alle TV-testene for 2006!