TEST: HDTV fra Canal Digital

Endelig kan du se HDTV på den nye flatskjermen din, men duger den nye mottakeren til å vise NRK også?

HD-materiale har lenge vært tilgjengelig på internett, og de første Blu Ray- og HD DVD-spillerne har inntatt fedrelandet. HDTV derimot, har vi ikke sett snurten av her til lands før Canal Digital for noen uker siden lanserte sin HD-pakke.

LES OGSÅ:

Det vil med andre ord si at du endelig kan se HDTV på den nye flatskjermen din, med visse forutsetninger selvfølgelig.

For det første må du sjekke at du kan henge opp parabolantenne der du bor. For det andre må du ha noen tusenlapper til gode, for det koster å være først ute.

High Definition TV.

Standard TV-sendinger er tilpasset gamle billedrørsskjermer. Nå er det på tide å gå videre. HDTV tilbyr en oppløsning som er fem ganger bedre enn det vi får i dag, noe som gir et skarpere bilde med høyere detaljrikdom.

Det store spørsmålet som mange stiller seg er: Bør jeg kaste meg på HDTV-bølgen fortere enn svint, eller lønner det seg å vente litt? Vi har hatt anledning til å teste ut HD-mottakeren et par uker mot diverse flatskjermer. Her er våre erfaringer.

Praktiske funksjoner.

Infoknappen på fjernkontrollen gir deg informasjon om programmet som går, og her får du også informasjon om kommende programmer, også på andre kanaler. I tillegg vises tiden som er igjen av en sending.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden du får tilgang til en hel bråte av kanaler du kanskje aldri kommer til å se på, kan du lage din egen favorittliste som gjør det raskere å bla deg frem til favorittkanalene. Dette er absolutt å foretrekke da fjernkontrollen og mottakeren kommuniserer litt tregt med hverandre.

Bildekvalitet.

Bildekvaliteten avhenger av hvilken flatskjerm eller projektor du har, hvilken kabel du bruker, og i tillegg har det selvsagt mye å si hvordan HD-sendingene er innspilt.

Sportsfanatikerne vil kanskje ha mest utbytte av HD-mottakeren siden fotball ser merkbart bedre ut i HD-format. Sportssendinger er et område hvor flatskjermene generelt har fått mye pes, så her kommer absolutt HD til sin rett.

Vi tipper Premier League i HD er god nok grunn for mange til å kaste seg over HDTV-pakken.

Angående filmkanalen er det utvilsomt god kvalitet på HD-filmene som sendes, men utvalget er ikke det helt store enda. Dersom du først og fremst er ute etter å se film i HD kan du også ta en titt på HD DVD og Blu Ray-spillerne som er ute nå.

HD er bra, men hva med NRK?

Nyttig er det også å vite hvordan NRK, TV2 og "gamlekanalene" ser ut med den nye mottakeren.
Vår referansetuner er den gode gamle modellen CDC-7000 ST, også den fra Canal Digital.

Det kan se ut til at elektronikken i HD-mottakeren ikke er så god som den burde være, for vi opplever at den gamle mottakeren vår gir bedre bilde på SD-sendingene. Dette gir seg utslag i svakere fargemetning og forstyrrelser i bildet.

Relevant er det også om du bør kjøre digitalt med HDMI hele veien, eller hoppe over til SCART på SD-kanalene. Vi foretrakk å bytte til SCART når vi skulle se på TV2 eller NRK, siden HDMI-signalet resulterte i adskillig mer bakgrunnsstøy i bildet.

Hvis du vil sende SCART RGB ut fra HD-mottakeren må du inn i videoinnstillingene og krysse av for deaktivering av HD-signal. Irriterende nok vil dette resette seg så snart du bytter til HDMI-inngangen, så da må du inn i menyene på nytt.

Vi merker oss er at HD-mottakeren er forvirret hvorvidt den skal sende signalet i 4:3 eller 16:9. Her spretter det mye frem og tilbake, spesielt i reklamepausene. Etter en telefon til Canal Digital får vi opplyst at dette er en kjent feil som vil rettes opp i ved en senere software-oppdatering av Sagem-boksen.

Dette trenger du.

For å ta i mot HDTV-sendingene må du ha:

  • HD-dekoder til 2000 kroner
  • Abonnement fra Canal Digital (Entertain eller Total)
  • HD-klar flatskjerm

Dette får du.

Når du kjøper HD-pakken til Canal Digital får du med følgende: digital HD-mottaker, fjernkontroll + batterier, strømledning + adapter, SCART- og HDMI-kabel.

HD-mottakeren er en svart plastikkboks uten de store finesser eller detaljer. Her har det blitt kuttet mange kostnader. Med tanke på at boksen faktisk gir deg HD skal vi ikke være så kritiske til hvordan den ser ut, men hvis design betyr mye for deg bør du være klar over at den ikke har det mest moderne utseendet. Boksen støtter forøvrig både MPEG2 og MPEG4.

Baksiden skjuler digital lydutgang, to SCART-, en komponent- og en HDMI-inngang, mens tre enkle kontrollknapper, kortinngang og en liten skjerm er plassert på fremsiden.

Fjernkontrollen har i likhet med boksen ikke det mest sofistikerte utseendet, her er det plast for alle penga, men du får tilgang til de knappene du trenger og den responderer greit med mottakeren, selv om den er i tregeste laget.

Brukervennlig.

Hvis du har parabol og Canal Digital fra før av går installasjonsprosessen lekende lett. Du plugger delene til sine respektive kontakter, putter i kortet og slår på TVen.

Vi måtte kjøre en software-oppdatering av boksen før vi kunne gå videre, dette tok en liten halvtime. Hent deg en kaffekopp og bla litt i manualen, så går tiden unna i en fei.

Derfra blir du geleidet gjennom en enkel installasjonsprosess hvor du kan gjøre nøvendige endringer avhengig av oppsettet ditt. Både manual og menyer kommer i norsk språkdrakt, noe som selvfølgelig er et stort pluss for alle med teknologiangst.

Det gikk behagelig kjapt å søke gjennom kanaler og lagre dem til minnet. Boksen søker etter både satelitt- og DTT-kanaler.

Kanalene.

Du kan velge mellom to ulike abonnomentstyper fra Canal Digital. Dette er totalpakken som består av kanalene Canal+ Sport HD og Canal+ Film HD. For mange vil dette holde i massevis, siden du i tillegg vil få standardkanalene som NRK og TV2. Velger du Entertain-pakken får du tilgang til Voom HD og Discovery HD, som sender litt forskjellig innhold i HD.

Canal Digital har kjøpt inn 300 filmer som skal vises i HD, og sender noen filmer hver dag på kanalen Film HD. I tillegg sendes serier som Heroes og Rome. Det samme prinsippet gjelder for Canal + Sport HD som sender noen fotballkamper hver dag. Discovery HD og Voom HD sender HD-sendinger kontinuerlig, så her kan du svippe innom når det pause i fotballkampen eller dagens filmsendinger i HD er over.

Velger du Entertain må du ut med 8181 kroner for ett år inkludert kortavgift og oppstartgebyr. Med Totalpakken slipper du litt billigere unna med 6237 kroner for ett år.

Konklusjon.

Konseptet til Canal Digital er fremdeles så nytt at ikke alt er ferdig enda. Den elektroniske programguiden (EPG) er under testing i skrivende stund, men vil sannsynligvis ikke dukke opp i ferdig versjon før mot slutten av mars eller i april.

- Det er planlagt starttesting av ny software med EPG i midten av februar. Testen vil strekke seg over 4-5 uker og avhengig av hva som dukker opp under testen vil den bli tilgjengelig etter dette, får vi opplyst av Canal Digital.

Vi teller flere knapper på fjernkontrollen som enda ikke har en funksjon. Knappen som lar deg gå direkte til radiokanaler er en av flere som vil bli tilgjengelig senere.

Joda, du får både film, serier, dokumentarer og fotballkamper i HD-format, men hele pakken bærer preg av å ha blitt lansert noen måneder for tidlig. Selv etter flere uker i salg mangler fortsatt boksen mye av det den lover, noe som er for dårlig.

Som nevnt er tilbudet foreløpig kun tilgjengelig via parabol, men Canal Digital vil lansere HD-mottakere for kabelTV-nett til høsten. Da er forhåpentligvis flere funksjoner kommet på plass, og forhåpentligvis fungerer mottakeren litt bedre også.

HD-kanalene har fortsatt et begrenset sendeskjema. Canal Digital lover at tilbudet skal bli utvidet etter hvert, men per dags dato er innholdet i tynneste laget.

Her er det altså flere grunner til å vente noen uker eller måneder til Canal Digital får alt på plass, men har du noen tusenlapper som brenner i lomma og en ny flatskjerm som henger på veggen uten HD-føde er det bare å løpe og kjøpe.

Kilde: Canal Digital