TEST: Gratis europa-kart på mobilen

Map24 Mobile er smart, kjapp og elegant. Og gratis.

Det beste i livet er gratis. Det var garantert det som ble sagt da folk løp rundt på blomsterenger på 60-tallet og sa fine ting til hverandre mens de røyket altfor tjukk røyk.

LES OGSÅ:

De slapp derimot å spise kebaben vi fikk kostnadsfritt her en helg, fordi sjappa plutselig måtte stenge da en politibil kom kjørende sakte nedover gata.

Likevel, det gratis kartprogrammet Map24 Mobile har gitt oss trua tilbake på at det kanskje var noe i det gamle slagordet.

Hjelper deg å finne fram.

Dette er nemlig en av de smarteste mobil-applikasjonene vi har sett på en stund, og den kan utgjøre forskjellen på en fin middag midt i London og en ikke fullt så fin pølse med brød på en bensinstasjon i Essex. Map24 Mobile er en slags liksom-GPS, som kan hjelpe deg å finne veien både til fots og i bil.

Programmet kan uten problemer gi deg detaljerte retningsinstrukser på tur i inn- og utland - det har kart for hele Europa, og resten av verden er på vei - og det er svært enkelt i bruk.

Dette er altså ikke en fullverdig GPS. Den har ikke satellittkontakt, og du vil derfor ikke få beskjed hvis du kjører til høyre istedetfor til venstre, som programmet sa du skulle gjøre. Den har heller ikke stemmeinstruksjon, så du er avhengig av at din bedre halvdel eller din knapt lesekyndige minstemann leser opp ruta. På engelsk.

Men det er altså gratis, og du er i gang i løpet av noen få minutter.

Registrer deg og last ned.

Det første du gjør er å registrere deg på Map 24s britiske hjemmesider. Velg det britiske flaggsymbolet under "language" for å være sikker på at du havner på riktig sted. Gå deretter til MyMap24, og velg "Map24 Mobile information and download". Sjekk at telefonen din står på lista (de fleste nyere Symbian-mobiler og Windows Mobile-telefoner finnes der), last ned, og installér.

Når en først har startet programmet vil en raskt merke at dette ikke er noen sinke. På våre testmobiler, Nokia E61 og N80, er responsen utmerket. Programmet kjører via GPRS, Edge, 3G eller Wlan, men ettersom programmet ikke mottar enorme datamengder vil du ikke merke særlig hastighetsforskjell - selv om GPRS kan bli i langsomste laget.

Skriv inn en hvilken som helst europeisk adresse, og Map24 Mobile vil på elegant vis zoome fra et stort oversiktsbilde til området du ba om. Du kan nå sette dette som startpunkt ved hjelp av et tastetrykk, før du skriver inn en ny adresse, som så kan settes som destinasjon. Trykk deretter "6", og Map24 Mobile vil lage en reiserute til deg i løpet av kort tid.

Detaljert.

Denne ruta kan du bla deg gjennom som på en vanlig GPS, og kartet vil hele tiden oppdateres med grafisk informasjon som supplerer hvert punkt på ruta. Du har også mulighet til å hente ut såkalte Points Of Interest (POI) for ruta, slik at du enkelt kan finne fram til nærmeste hotell, bensinstasjon, parkeringshus eller hva det måtte være. Trykk på "Info" over et POI-symbol, og du vil få opp navn på stedet, adresse og ofte også telefonnummer. Strålende - selv t-bane-stasjonene i Oslo er behørig dokumentert.

Map24 Mobile kan også kommunisere med profilen du opprettet på Map24s hjemmeside. Den fungerer som en slags kartsentral, der du for eksempel kan legge inn de mest brukte adressene dine, og deretter importere dem til mobilutgaven ved hjelp av noen tastetrykk. Selve mobilprogrammet støtter naturligvis også bokmerker.

Du kan også vise kartinformasjonen på mobilen i 3D-modus, og i tilt-modus, altså skrått ovenfra.

Noen svakheter.

Alt er likevel ikke fryd og gammen. Foreløpig støtter ikke Map24 Mobile andre verdensdeler enn Europa, men vi har vært i kontakt med Map24 som sier at en versjon som støtter blant annet Nord-Amerika er på vei.

Avstand blir dessuten oppgitt i engelskmennenes tradisjonsrike og nasjonsbyggende måleenhetene "yards" og "miles". Ettersom en får opp kjøretid i minutter og timer sammen med avstandsinformasjonen er ikke dette noen katastrofe, men vi antar at meter, kilometer og mil vil bli et menyvalg etter hvert.

Som allerede nevnt er dette altså et sattelittløst program. Kjører du feil er det sannsynligvis bare de mørke veiene, de skumle pubene, grusunderlaget og kuene som gnir seg inntil bilen som forteller deg at du kan være noen kilometer unna en gjesterolle i "Lost". Skal du bruke dette programmet som kjøreveileder bør du holde tunga rett i munnen, og din kjøremakker på tå hev.

Turistvennlig.

Er du derimot turist i et hvilket som helst europeisk land, er dette programmet en gave fra gudene. Dataoverføringen vil koste deg noen kroner - du kan fort komme opp i en halv megabyte hvis du søker lenge nok - men det kan det være verdt når du leter etter museet som kan redde ferieturen fra total fiasko.

Alt i alt er dette allerede et svært lovende program - og det er ikke engang ferdigvare. Det er altså fortsatt håp for begrepet gratis.

Trykk her for alle GPS-testene!