Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

TEST: GP2X - retro-gamerens favoritt

GP2X er den perfekte bærbare spillkonsollen for datanerdene som aldri har glemt sine gamle favorittspill.

GP2X frontes som en multimediemaskin og konkurrerer dermed mot både Sony PSP og Nintende DS Lite. Enkel match for de to sistnevnte skulle du kanskje tro, men GP2X har heldigvis ett ess i ermet:

LES OGSÅ:

Denne Linux-baserte moroklumpen tillater deg nemlig å fore den med alt du har eller laster ned av programmer.

Perfekt for gamle spillnerder.

Siden GP2X emulerer retro datamaskiner og konsoller kan du altså gjenoppleve dine gamle spillhelter ved å laste ned spillpakker fra nettet. Selv fikk vi blant annet et gjensyn med gamle Commodore 64-spill som blant annet Bruce Lee og Indiana Jones, i tillegg til Segas klassiker Sonic The Hedgehog.

Konklusjonen her er enkel: Grafikken på oldis-spillene er i beste fall skiftende, fra helt ok til herregud var det virkelig så dårlig? Spillbarheten er det derimot lite å si på. For selv om slett ikke alle de gamle heltene har tålt tidens tann, så finnes det fortsatt så mange gullkort at tommelfingeren vår har fått antydning til vannblemmer.

Vi tipper dette vil være genialt for alle som spilte spill på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet, mens den yngre generasjonen antagelig ikke vil skjønne poenget. Psst: De siste dagene har det også blitt lagt ut en Mame-emulator, som altså emulerer de klassiske arcade-spillene fra 80-tallet. Vi fikk imidlertid ikke tid til å teste den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God til film!

GP2X spiller av både divx og xvid-filmer, og fungerer dermed også bra for deg som har barn og skal på langtur med bilen. På vår testmodell tok vi en kopi av Istid og hardkomprimerte den ned til ynkelige 130 MB. Dette holder fint for deg som bare skal vise film til ungene på selve konsollskjermen, men skal du se den selv også vil vi nok anbefale deg å øke kvaliteten opp til rundt 300 MB for å unngå små bildeartefakter.

GP2X-konsollen har imidlertid et skikkelig gullkorn i ermet som gjør at du kanskje ikke vil komprimere filmene i det hele tatt. For kjøper du en videokabel kan du faktisk spille av filmene dine i fullformat rett på TVen. Perfekt for deg som har lyst til å se på video på hytta med andre ord, men ikke glem at dette krever at filmene ikke er for kraftig komprimert inn på minnebrikken.

GP2X bruker forøvrig vanlig SD-kort, så etter å ha kopiert filmen din over på PCen er det bare å dra den over til riktig mappe på minnekortet.

Vil du endre utseendet på konsollen er også det enkelt. Selv fulgte vi framgangsmåten på esse.no for bytte av skin, og endte opp med en blå og mer kledelig bakgrunn.

Oppsummering.

GP2X passer perfekt for retrogameren som fortsatt elsker å spille gamle spillklassikere, og som er vant til å hacke og kopiere. Tilhører du derimot gruppen som heller vil kjøpe de siste spillene fiks ferdig i butikken? Ja da bør du heller kjøpe de to japanske alternativene.

Prisen er cirka 1700 kroner og vårt testeksemplar ble utlånt av esse.no