dingz_anbefales100
dingz_anbefales100Vis mer

TEST: Garmin StreetPilot C550

Etter to ukers daglig bruk er det lett å forstå at dette er Garmins toppmodell akkurat nå.

Designet på Garmans StreetPilot C550 er, i likhet med TomTom Go910, mer funksjonelt enn lekkert, men bevares så godt det fungerer.

LES OGSÅ:

Nirvana i brukervennlighet.

Det er ikke til å komme fra at det som skiller de billige og dyre GPSene er hvor enkle de er i bruk, og her er altså C550 i toppklasse, til tross for at den bare har to knapper.

Æren for dette må tilskrives skjermmenyene.

De er selvsagt norsk, bruksanvisningen også - men den tror vi faktisk ikke du kommer til å bruke. For selv om du aldri har tatt i en GPS før, vil skjermmenyen oppleves som helt selvforklarende. Og det gir naturlig nok pluss i margen.

Åpningsbildet starter for eksempel med å gi deg følgende valg: «Hvor skal du?», og tar deg til en ny meny som lar deg velge mellom å taste inn adresse, beregne ruta hjem, lete etter interessepunkter og så videre. Enklere kan det knapt bli, og med unntak av Go910, har faktisk alle våre andre test-GPSer mye å lære her.

Vi noterer i margen at også innsynsvinkelen er god, og at skjermen heller ikke er like utsatt for reflekser på solskinnsdagene slik som blant annet Medion slet med.

Garmin har også lagt til en kul gimmick på C550en. I stedet for at bilen din vises som en pil på GPSen, kan du nemlig aktivere visning av det som ser ut som en off-roader eller en gatebil (trykk på kartbildene til venstre så ser du hva vi mener). Helt meningsløst, selvsagt, men morsomt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hurtig - men hvor stor er disken?

Oppstartstiden på C550 varierte litt i vår testperiode, og enkelte ganger brukte den opp mot halvannet minutt på å lokalisere tilgjengelige satellitter og vise kartet. Det er i overkant lenge.

Etter at satellittene er registrert er det imidlertid lite å klage på. Beregning av ruter går lynkjapt, og C550 merker omtrent umiddelbart når du har kjørt utenfor ruta. Ny rute beregnes faktisk så kjapt at selv ikke et beskjedent morgenrush i juli måned bød på problemer.

GPSen er også utstyrt med såkalt "Text-to-speech". Det betyr at C550 forteller deg at du skal "svinge til høyre opp Storgata om 200 meter", i stedet for bare "Sving til høyre om 200 meter". Til tross for et par snakkefeil - "Tors gate" ble for eksempel til "torsdag"- likte vi finessen. Den bidrar til å gjøre det enklere å holde blikket på veien, i stedet for å nistirre på kartet mens du kjører.

I tillegg til inngang for minnekort, har C550 en innebygget harddisk der kartene ligger. Verken vi eller importøren Belanor klarte imidlertid å finne ut hvor stor plass det egentlig er på disken, men i tillegg til kartdataene fikk vi i hvert fall fint plass til to hele album i MP3-format. Vi liker også at C550 dukker opp som en egen enhet når du kobler den til PCen.

Som på alle de andre GPSene med MP3-funksjonalitet er ikke lyden mye å skryte av, og med mindre du elsker diskant og hater bass bør du definitivt plugge den i bilstereoen din.

Hva vi ikke liker.

Det er en ulempe at det ikke følger med en vanlig strømlader i pakken. Her følger det nemlig bare med billader og USB-kabel, noe som betyr at det tar lenger tid å lade opp enheten, og at den ikke rekker å lade seg helt opp om du stort sett kjører småturer.

Garmin oppgir en batteritid på 8 timer, men i praksis holdt ikke vårt testeksemplar i mer enn 6 timer. Det skyldes nok momentene ovenfor.

Konklusjon.

Prisen i dag ligger på rundt 5.700 kroner i billigste nettbutikk, og selv om det er i øvre prisklasse er det likevel mindre enn TomToms toppmodell.

MERK! Belanor senket den 9. juli prisen på C550 fra 6875 til 5250 kroner, en drastisk prisreduksjon, med andre ord. Det betyr garantert at prisene vil synke ellers i markedet, noe som gjør denne GPSen til et enda bedre kjøp.

Spørsmålet er selvsagt hvilken du bør kjøpe.

Begge tilhører det desiderte toppsjiktet på GPS-markedet akkurat nå, men TomTom Go910 lokker med en harddisk på 20 GB, som også lar deg vise bilder på GPSen.

Er dette viktig for deg er valget enkelt, men klarer du deg uten disse finessene ville vi faktisk gått for C550. Den er lynrask, og ikke minst ufattelig enkel i bruk.

Anbefales.Gå rett til hovedsiden for alle GPS-testene!