TEST: Fatmans iTube

Fatmans iTube skal gi varm rørlyd til både CDene dine og iPoden. Lykkes den?

Hvis en spør de rette folka om forskjellen på analog og digital lyd, vil en få oppsiktsvekkende svar. Digitalt er djevelens verk (begge ordene begynner tross alt med "d"), og lyden er skarp som en giljotine og omtrent like behagelig som en kjølhaling på en fiskeskøyte like utenfor kysten i Nord-Norge i februar.

LES OGSÅ:

De personene vil nok kose seg med Fatmans iTube, den tøffeste forsterkeren vi har sett til en iPod.

Rørende.

Det vil si, den er ikke bare for iPoden. Selve forsterkeren har to vanlige linjeinnganger, slik at du kan gi alt fra CD-spillere til trådløse mediastreamere den karakteristiske og såkalt "varme" rørlyden.

Rørforsterkere skiller seg ut fra vanlige forsterkere ved at de bruker opptil flere rør for å produsere lyden, ikke transistorer. Rørene er plassert til høyre på iTube, med et markant, sort deksel over slik at ikke nysgjerrige barn eller husdyr svir svansen av seg. Det var som kjent nysgjerrighet som drepte katten, og selv om iTube utvilsomt ser best ut med de glødende lysene ute i friluft, ber produsenten oss om å holde hodet kaldt og la det sorte dekselet forbli på.

Likevel, ungkarer som liker å leve farlig finner nok en måte å løse akkurat det problemet på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

iPod først.

iTube er i alle tilfeller først og fremst for den lille hvite eller svarte poden fra Apple. Den medfølgende dockingstasjonen ser nesten like karakteristisk ut som forsterkeren, og den kobles til sistnevnte ved hjelp av et par standard phono-kabler (følger med).

Når iPoden står i docken kan den både lades og kontrolleres via den inkluderte fjernkontrollen. Docken har dessuten TV-utgang i både kompositt og S-video-variant, slik at du kan vise videofiler fra video-kompatible iPoder på monitoren eller TVen.

Dette fungerer helt greit, men hvis du har tenkt å se mye video uten å få ødelagt synet av kraftig komprimert video med firkanta bildeblokker, bør du tilpasse videoene dine deretter og bruke høykvalitetsinnstillinger når du koder dem - i motsetning til hva du gjør når du skal se video på den knøttlille iPod-skjermen.

Men hvordan lyder det?

Etter å ha knotet oss fram og tilbake litt for lenge, fant vi endelig ut at en må skru opp lyden på iPod-docken via fjernkontrollen for i det hele tatt å høre noe. Men da hører en til gjengjeld mye.

Til tross for en ganske beskjeden utgangseffekt på 2x13 Watt, behøver du ikke skru mye på volumknappen på forsterkeren før det rister i både vegger og naboens litt for store blodåre ved tinningen. Rør er enklere å drive enn transistorer, så hvis du i tillegg kobler til et sett lettdrevne høyttalere kan du virkelig dra mye lyd ut av iTube.

Selve lyden er helt grei, men ikke så mye mer. Vi gjorde noen sammenlikninger med en ganske ordinær og ikke spesielt dyr Marantz-forsterker, og selv om iTube isolert sett låter behagelig, kommer den i hovedsak litt til kort i bassområdet. Vi kunne ønsket oss mer av det selv sindige amerikanere kaller oompf, altså et tettere og tyngre lydbilde.

Paradoksalt nok ender nemlig lyden opp med å bli litt for nøytral, og når en tar i betrakning at iTube koster så mye som 4990 kroner forventer en kanskje at ikke minst forsterkerdelen river mer i øregangene. Det er med andre ord heller ikke enkelt å legge merke det som skal være den distinkte rørlyden, og da forsvinner litt av poenget med det som er iTubes eksistensgrunnlag.

Forsterkeren er på den annen side solid bygget og akkurat så tung som en forventer av et rørbasert produkt med store transformatorer.

Den lille hvite fjernkontrollen er dessverre ikke av samme byggekvalitet som resten av settet. Den ligger ikke spesielt godt i hånda, og vi opplevde flere ganger problemer med responsen - gjentatt trykking på samme knapp er tidvis den eneste løsningen for å få iPoden til å reagere.

Skal, skal ikke.

En kan si mye stygt om det å være kul, og vi kan komme på minst fire ord som ikke egner seg på trykk for å beskrive nittifem prosent av de amerikanske rapperne.

Likevel, iTube tilhører den positive siden av det utskjelte begrepet. Tospannet med dock og forsterker likner ikke på noe annet du har sett til iPoden, og hvis du fortsatt sitter med forsterkeren du fikk med deg fra far da du flyttet på hybel til Oslo for ti år siden, kan dette være en bokstavelig talt strålende sak å sette i bokhylla - ikke minst når vinterkulda setter inn.

Den er riktignok dyr, den lyder ikke like bra som de 5000 kronene den koster, og fjernkontrollen reagerer av og til like langsomt som kundeservicen til NextGenTel. Har du sansen for litt dyre gimmicker - og det mener vi på en bra måte -, se likevel i iTubes retning.

Er du en purist som kan din NAD fra din McIntosh bør du nok styre unna, men det har du sikkert forstått for lengst.