TEST: ENOX LTV-6832HD

32-tommer er en perfekt størrelse for mange norske hjem. Vi har testet en LCD-modell som lover oss gull og grønne skoger.

Tyske Enox er et av mange ukjente merker som forsøker å presse seg inn i stadig trangere flatTV-marked. Med en utsalgspris på 12.000 kroner er det ikke akkurat småspurver den har valgt som sine konkurrenter. Både Samsung og Sony har nemlig sterke kandidater i samme prisklasse.

LES OGSÅ:

Design og førsteinntrykk.

Vi begynner med å studere hvordan det står til på inngangsfronten. Husk at du både skal ha plass til DVD-spiller, den gamle VHS-spilleren til mor, kabel-tv-tuner og den nye spillkonsollen. Når Blu-Ray og HD-DVD-spillerne kommer vil også disse kreve sin andel oppmerksomhet.

Derfor: Det er viktig å tenke fremtidsrettet når det gjelder innganger! Hvilket utstyr skal du bruke sammen med TVen?

Enoxen er helt greit utrustet med tanke på prisen: Her får du tre scart (to rgb), en pc-, en komponent- og en hdmi-inngang. Sistnevnte sørger for digital overføring av lyd og bilde, og er den beste tilkoblingsmuligheten på flatskjermer per dags dato.

Samtlige av de nevnte inngangene er montert bak og under selve skjermen. En ikke helt optimal plassering siden det blir litt tungvint å koble ledninger. Heldigvis er det betraktelig lettere å bruke TVen med for eksempel et digitalkamera siden s-video er plassert lett tilgjengelig på venstre side.

Vi kan også nevne at Enoxen kommer ferdig montert på et bordstativ som kan tippes fremover og bakover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utseendemessig er Enox helt grei å se på, men det forutsetter at du liker grått. Likevel: Vi har definitivt sett flottere skjermer til 12.000 kroner. Fjernkontrollen har vi dessverre lite pent å si om: Knappene er helt latterlig plassert og designet er grusomt.

Trykk på de små bildene til venstre for å se STORE bilder av Enox-TVen.

Menyer.

Menysystemet har noen svakheter, og vi klager over følgende: De er ikke tilgjengelig verken på norsk eller andre nordiske språk, så her er det engelsk som gjelder. I tillegg er menyene fryktelig rotete å manøvrere i, og den gyselig grønne bakgrunnsfargen ser ikke bra ut. Dessuten får du ikke satt ulike bildeinnstillinger på de forskjellige inngangene.

Men menysystemet skal likevel ha skryt for å ha noen veldig effektive justeringsmuligheter slik at du kan vri og vrenge bildet slik du vil ha det. Hvis du klarer å se bort i fra oppbygningen og det estetiske vil nok dette gå bra likevel. Men for at Enox skal være med og leke med de store gutta, er det nok på sin plass med en liten oppussing av menyene.

TV-bilder.

Det er fortsatt slik at TV-sendingene her til lands sendes i lav oppløsning, derfor får du ingen glede av den høye oppløsningen som LCD-skjermene er kjent for når du ser på såpeserier eller dagsrevyen. Faktisk er det slik at mange flatskjermer i den rimelige prisklassen sliter med å presentere slike sendinger fordi de må legge til mye ekstra informasjon i bildet. Men hvordan klarer vår testmodell seg?

Etter å akkurat ha sett fotball-VM på toppmodellen til Philips må vi innrømme at det var litt stusselig å gå over til Enoxen, men nå er det heller ikke rettferdig å sammenligne de to. Selv med digital parabol-tuner opplever vi mye støy i bildet og tendenser til flimring i enkelte områder. Dette jevner seg ut og blir mindre tydelig når du sitter et stykke unna skjermen.

En moderne flatskjerm krever moderne signaler, men vi hadde helst sett at Enox hadde klart seg litt bedre med vanlige TV-sendinger. Det er jo tross alt derfor mange har en TV.

Vi er fornøyde med svartnivået og betraktningsvinkelen, men kontrasten og skarpheten skulle gjerne vært sterkere.

DVD-signaler.

Enoxen ble koblet opp mot vår trofaste Philips DVD-spiller som er i stand til å oppskalere videosignalet til 720p og 1080i. En slik formatomforming lover å gi et mer detaljert bilde, sterkere fargemetning og økt skarphet.

Våre erfaringer har vist at selv de billigste og svakeste skjermene klarer å presentere et bra bilde når vi kobler til via HDMI og skalerer opp filmene til 720p. Noe av magien ligger selvfølgelig i at signalet aldri forlater den digitale himmelen. Merk at du ikke vil få skikkelig HD på denne måten, men når hd-dvd- og bluray-spillerne dukker opp blir det andre boller.

Vi liker å få de gode nyhetene presentert sist, så vi begynner med å koble til via vanlig scart. Her sliter skjermen med forstyrrelser i bildet og noe vi opplever som brennende piksler.

På avstand vil du ikke plages så mye, men bildekvaliteten har såpass mange svakheter at du egentlig bare bør forkaste scart, og heller holde deg til komponent eller hdmi.

For heldigvis forsvinner de fleste forstyrrelsene når vi bytter til digitalinngangen, og bildet stabiliserer seg. Med det rette utstyret viser enoxen at den kan gjøre en god jobb tross alt, og imponerer med sterk og god fargemetning.

Moralen er: Enox er kresen på signalene. Hvis du kun sitter med en veggantenne mellom hendene, og ingen planer om å oppgradere DVD-spilleren din, kan du med andre ord bare avfeie denne flatskjermen med en eneste gang.

Til sammenligning gjør s-modellen til Sony en bedre jobb, og har i tillegg flere funksjoner og muligheter. SONY KDL32S2000 selges nå til 11.000 kroner i enkelte nettbutikker, noe som er en hel tusenlapp mindre enn Enox!

HDTV.

Vi testet ut skjermen med HDTV-signaler og var litt overrasket over at den ikke klarte bedre. Kvaliteten her er ikke stort bedre enn det du får når du spiller av DVD-film.

Konklusjon.

Tja, hva skal vi si. Hvorfor skal du velge Enox? Hva gjør Enox bedre enn andre flat-TVer i samme prisklasse?

Et av problemene med modellen er at den rett og slett ikke skiller seg ut. Der TVen har sjansen til å imponere, for eksempel med menyer eller ekstrafunksjoner, bommer den. Når heller ikke bildekvaliteten er på topp, er det ikke annet å si enn at Enox er en helt middelmådig skjerm.

Det vi savner mest i daglig bruk er å kunne ha forskjellige bildeinnstillinger på for eksempel scart- og hdmi-inngangen. Hver gang vi bytter må vi nemlig inn i menyene, og justere lysstyrke og skarphet for å få en best mulig bildekvalitet.

Vi synes også at Enox er en smule overpriset med tanke på at konkurransen blant 32-tommerne er hardere enn noen gang. Det skal nevnes at prisen på skjermen vil falle et par tusen kroner i løpet av høsten, og da legger den seg på et mer fornuftig nivå, men akkurat nå hjelper jo ikke det.

Trykk på de små bildene øverst til venstre for å se STORE bilder av Enox-TVen, eller gå rett til samlesiden for TV-testene våre og se ALLE TVENE TESTET I 2006.