TEST: Creative Vado HD-kamera

Å ta opp video i HD har aldri vært enklere, men dessverre: Ikke alt er gull her heller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en pris på 2.000 kroner hos Creative er dette det billigste HD-kameraet vi har satt våre teknoglade pølseklyper i hittil.

LES OGSÅ:

Er du på jakt etter et kamera til å dekke de store begivenhetene i livet bør du imidlertid spare litt til. Vado HD er nemlig et enkelt klikk og pek kamera, omtrent som det du har i mobilen din - bare med høyere oppløsning på opptakene. Men hvordan fungerer det i praksis?

Dette liker vi

Vado HD er absolutt idiotsikkert, og passer spesielt bra til de som lar seg skremme av mange knapper og avanserte menyer. Her er nemlig alt strippet ned til et minium:

Du har en opptaksknapp som er rød, en play- og pause-knapp for å se på opptakene dine, volum-innstilling, samt spole- og slette-knapp.

Med andre ord: Klarer du ikke å ta opp med dette kameraet kan du bare gi opp.

Vi liker også at kameraet blir ganske kjapt klar til bruk, i praksis tar det rundt 5 sekunder fra du slår på til du er i gang med opptakene.

Selve kameraet har 8 GB internminne som gir deg cirka to timer med opptak, noe som kommer til å holde i massevis for målgruppen. Formatet er MPEG4 (H.264), pakket i AVI-konteiner, for dem som er interessert i slik.

Et ekstra gullkorn er forøvrig den innebygde USB-pluggen. Her har du altså alltid med deg den nødvendige kabelen til overføring av innholdet, og siden kameraet også lader seg opp via USB-kabelen slipper du også å drasse på en ekstern ladeenhet.

Det følger forøvrig også med en HDMI-kabel i pakken, praktisk når du skal koble kameraet til flat-TV-en din for å vise ditt siste mesterverk.

Men hva med bildekvaliteten?

Kameraet tar opp i 720p (1280X720 piksler), og filmer du i godt lys blir faktisk resultatet ganske bra.

Du kan også laste ned to eksempelvideoer her:

Ristefunksjon Oslo City (AVI 42 772 kB)

Skitur i dagslys (AVI 41 283 kB)

Dette liker vi ikke

Den største svakheten med Vado HD merker du kjapt når du skal prøve å ta et opptak når det er mørkt. Vadoen har nemlig verken fotolys eller blitz, og resultatet av dine festlige nattopptak blir dermed helt sort. Det kan være veldig bra hvis fylleangsten dunker i bakhodet, men kan også være ekstremt irriterende når du prøver å se gjennom det du trodde var et Oscar-klipp.

Når man til og med får fotolys på mobilkameraene til Sony Ericsson burde dette definitivt vært på plass her også.

Du kan også laste ned eksempelvideo her:

Kameraet mangler også en antiristingsfunksjon, her må du i stedet tvinge deg til å være stø på hånden. Optisk zoom kan du selvsagt bare glemme på et slikt billigkamera, det hadde vi heller forventet. Verre er det imidlertid at den digitale zoomen er så dårlig. Den er faktisk så svak at vi heller anbefaler deg å gå nærmere motivet i stedet.

Heller ikke den medfølgende programvaren er noe å rope hurra for: Her kan du stort sett bare forkorte videoene dine, i tillegg til å legge inn kapitteltitler. Heldigvis går det fint å redigere videoene i Windows Movie Maker, som er standard på alle PC-er med Windows XP eller nyere.

Konklusjon

På mange måter liker vi konseptet med Vado HD: Videokameraet er enkelt i bruk, tar bra opptak under gode lysforhold og er så lite at det er enkelt å ha i lomma.

Hadde kameraet kostet en tusenlapp hadde vi antagelig sagt løp og kjøp, men til 2.000 kroner blir savnet av fotolys for stort og vi ender opp med en pakke som blir for dyr og litt for dårlig.

OPPDATERT: Vi har fått inn en annen, konkurrerende modell på testbenken,The Flip Ultra HD, så følge med.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!