TEST: Chess X-ONE

Superbillig 3G-telefon.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chess skrev et lite stykke norsk mobilhistorie da de lanserte den første operatørmobilen her til lands. Gode spesifikasjoner på papiret, kombinert med en prislapp på knappe 700 kroner gir telefonen potensiale til å bli en bestselger. Vi har tatt en grundig kikk på nykommeren.

LES OGSÅ:

3G-telefon.

Menysystemet avslører at de ikke er snakk om en toppmodell, men under panseret er mobilen godt rustet. 3G sørger for at du kan surfe på nettet og hente ned epost med en respektabel hastighet, men siden EDGE mangler faller du ned på GPRS-hastighet utenfor områder med 3G-dekning.

Siden mobilen ikke har VGA-kamera på fremsiden kan du ikke kjøre to-veis-videosamtaler. Du må velge om du vil se personen i andre enden, eller at vedkommende skal se deg.

Telefonen ser ikke ut som noe billigprodusert. Den ligger godt i hånden og har behagelige knapper. Kombinasjonen sølv og svart gir den et klassisk utseende. Det går raskt å bla gjennom menyene og det er stort sett enkelt å finne frem dit du skal.

Stort minnekort følger med!

Chess har vært generøse sammenlignet med store aktører som Nokia og SE og lagt ved et minnekort på hele 1 GB. Her får du plass til en haug album slik at du kan legge igjen MP3-spilleren hjemme.

Når du putter i minnekortet og stapper USB-kabelen i datamaskinen vil telefonen poppe opp som egen partisjon i utforskeren. Dermed er det bare å dra og slippe filer over.

God til musikk.

Kjempeflott er det at telefonen har inngang for 3.5 mm minijack slik at du kan koble til dine egne hodetelefoner. Det er absolutt å anbefale siden lyden i de medfølgende øreproppene er hul og mangefull.

Men med et par av våre egne Koss Porta Pro er lyden god og har skikkelig trøkk. Det er et lite stykke frem til Sony Ericssons dedikerte Walkman-telefoner, men det fungerer tilfredsstillende - og det er kanskje det viktigste.

Det eneste vi skulle hatt annerledes er raskere bytte av sangene som ligger i spillelista, siden telefonen trenger litt tid til "å tenke". Siden undertegnede er avhengig av radioresepsjonen på P3 merkes også fraværet av radio.

MMS-kamera.

Du finner en snarvei-knapp til kameraet på siden av telefonen, men dette er ikke en mobil som kan erstatte digitalkameraet når du er på farten. Med en oppløsning på kjedelige 1,3 megapiksler og mangel på autofokus holder ikke bildene til stort annet enn å sendes som MMS.

Blåser du bildet opp på PC-skjermen kommer svakhetene raskt frem i form av støy og svake farger.

Linsen på baksiden har ikke beskyttelse, så husk å tørke den ren for fingermerker med jevne mellomrom.

Trøblete synkronisering.

Du kan synkronisere telefonen mot Outlook ved hjelp av det medfølgende programmet HUAWEI PC Assistant. Etter litt klabb og babb, fjerning av minnekort, restart av PC og oppslag i manualen fikk vi endelig kopiert alle kontaktene våre fra datamaskinen til telefonen.

Telefonen har god talekvalitet og vi hører klart og tydelig hva som blir sagt selv i støyende omgivelser. Men siden batteritiden ikke er av den beste bør du huske å lade ofte dersom du er pratesyk eller er flittig bruker at musikkspilleren.

Hvis du liker kjappe overskrifter på bussen eller toget på vei til jobb, kan det hende du vil savne RSS-leser. Heldigvis er det mulig å laste ned slike programmer til telefonen.

Konklusjon.

Den store fordelen med Chess X-ONE er at det er en ekstremt billig 3G-telefon. Du kan surfe kjapt på nettet og laste ned filer. Telefonen fungerer også fint til musikkbruk. Ulempen er selvfølgelig at den er operatørlåst, så du må bytte abonnement dersom du ikke er Chess-bruker fra før av.

Telefonen har litt å gå på når det gjelder brukervennlighet - ikke alt er like logisk. Spesielt synkroniseringsbiten var vanskelig å få has på, men når du først har fått det til er det ikke noen problemer neste gang. Det er også litt tungvint at mobiltelefonen restarter slik at vi må slå PIN-koden hver gang vi har overført filer til og fra minnekortet.

Batteritiden og kameraet kunne gjerne vært bedre og menysystemet oppleves gammeldags, men inngang for vanlige hodetelefoner og medfølgende minnekort på 1 GB veier opp.

Ingen sjakk-matt fra Chess i første omgang, men dette lover bra for fremtidige modeller fra operatøren.

TRYKK HER FOR ALLE MOBILTESTENE!

Viktige data:

* Trebånds GSM/GPRS/UMTS
* 1,8" skjerm med 262k farger og 176 x 220 piksler
* 10 MB internminne / 1 GB minnekort følger med i pakken
* 1,3 Mp kamera
* Støtte for MP3, AAC, AAC , eAAC, MP4, 3GP
* Overføring via blåtann og USB 2.0
* Tale/standbytid: opp til 3,5/300 timer
* Størrelse: 105,5 x 45,5 x 15.5 mm, 90 gram
* Ca. pris: 700,- inkl. mva.