TEST: Bose QuietComfort 3

Bose QuietComfort 3 er som navnet tilsier både stille og komfortable. Men hvordan låter de? Og forsvarer de luksusprisen?

Forskjellen på hodetelefoner med og uten støyreduksjon er som forskjellen på et bryllup med og uten bruden: Det blir fort litt halvveis.

LES OGSÅ:

Bose har laget hodetelefoner med støyreduksjon i en årrekke, og ligger derfor helt i forkant når de skal forsøke å hjelpe musikkelskere og flystøyhatere verden over til å forstå at Bono synger "I still haven't found what I'm looking for", ikke "Eyes still not found on the cool floor".

QuietComfort 3 (QC3) følger opp den allerede kritikerrosteQuietComfort 2-modellen, men allerede når en fjerner hodetelefonene fra den lekre innpakningen oppdager en markante forskjeller.

Det første du ser er hvor mye mindre de har blitt. Alle som sier størrelsen ikke har noe å si lever i villrede, for Bose har virkelig strammet inn på alle de rette stedene. Det skyldes først og fremst at QC3 har gått bort fra de heldekkende øreklokkene som satt på andreutgaven - de ligger nå utenpå -, og at de har klart å redusere volumet på elektronikken som sitter i hver av klokkene.

Det gjør at QC3 har en betraktelig mer diskret framtoning enn de store klokkene til sin forgjenger, som under visse omstendigheter førte til at brukeren plutselig satt i en gravemaskin på en byggeplass fordi byggelederen var helt sikker på at slike øreklokker bare kunne tilhøre en av hans ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også komforten er forbedret. QC2 klemte ekstra godt rundt ørene for blant annet å utelukke mest mulig av støyen utenfor hodetelefonene, noe som kan føre til du fort blir svett både på ørene og i hodet. QC3 er derimot svært behagelige, og vil sannsynligvis kunne brukes på lange flyturer uten at det oppleves som plagsomt.

Noen vil kanskje si at hodetelefonene er for behagelige. Vi opplevde ved enkelte anledninger at de så vidt begynte å gli av hodet når vi satt med nesa i mobiltelefonen, en ikke helt ukjent positur for moderne mennesker som lever i tiden. Til neste utgave ønsker vi oss derfor muligheten for å stramme hodebåndet enda noen hakk.

Strålende støyreduksjon.

Støyreduksjonen skrus på via en liten bryter på høyre øreklokke, og første (og andre) gang den aktiveres føles det litt som om all lufta suges ut av ørekanalene. Så legger du merke til hvor fullstendig stille det blir.

Vi har aldri hørt så kraftig støyreduksjon som det Bose QuietComfort 3 tilbyr. Den tar virkelig luven av statiske, kontinuerlige støykilder som brum og drønn fra tog, buss og fly - å gå inn på en sporveis-trikk med disse rundt ørene er som å gå på flytoget uten hodetelefoner. Vi er imponert.

Tro likevel ikke at aktive, støyreduserende hodetelefoner som QC3 fjerner plutselig og ikke-kontinuerlige lyder som stemmer, eksospotter som smeller og bjeffinga fra den altfor svære puddelen mastifen som ligger ved dørstokken til naboleiligheten. De vil også slite med de høyere frekvensene fra for eksempel bilmotorer, så ikke forvent mirakler ala vannvandring når du beveger deg gjennom bybildet - selv om reduksjonen likevel er markant.

Men låter de bra?

Fabelaktig støyreduksjon blir naturligvis helt overflødig hvis ikke hodetelefonene leverer varene når du skrur på MP3 eller mediaspilleren.

QuietComfort 3 låter forsåvidt bra, men tatt i betraktning at de koster hele 3500 kroner hadde vi kanskje forventet enda litt mer. Sammenliknet med for eksempel Philips' langt billigere støyreduksjonshodetelefoner, SHN9500, er lyden litt mer luftig i mellomtonen, mens lydbildet totalt sett oppleves som mykere og enda mer behagelig.

Andre anmeldere har klaget over at bassen i QC3 er for kraftig, men så lenge du setter equalizer-innstillingene på MP3-spilleren til nøytral - noe Bose forøvrig anbefaler, for ikke å si insisterer på - er ikke dette noe problem. Det er dessuten helt greit at hodetelefoner som brukes utendørs drar til litt rundt de dypere frekvensene, så lenge bassen ikke dominerer lydbildet som en tysk trance-fest i en betongkjeller i Berlin.

Vi kunne likevel ønsket oss et litt mer luftig lydbilde. Våre hjemme-hodetelefoner, Sennheiser HD280, er for eksempel langt åpnere i mellomtonen, og produserer rikere og mer "gjennomsiktig" musikk enn tilfellet er med Bose. Nå kan riktignok ikke HD280 brukes utendørs uten at du blir banket opp av første og beste ungdomsgjeng fordi du har fornærmet gatemoten så grovt at du like gjerne kunne snakket nedsettende om mora til gjengsjefen. Likevel, tatt i betraktning at de koster rundt en tredjedel av QC3 er det ikke tvil om at sistnevnte har en del å gå på.

Høy pris gir automatisk høye forventninger, og her innfrir ikke QC3 helt.

Trekker ned.

Selv om QC3 inneholder fin teknologi i lekker innpakning, er vi ikke så veldig begeistra for batteri-løsningen.

Der allerede nevnte SHN9500 bruker et standard AAA-batteri som fås kjøpt over alt hvor det selges matvarer og hvor en kan sjekke inn bagasje, så benytter Bose seg av proprietær teknologi. En liten batterihette på toppen av det venstre klokkehjørnet gir strøm til støyreduksjonen, men den kan kun lades ved hjelp av den medfølgende laderen.

Glemmer du laderen mens du legger ut på langtur til Singapore vil med andre ord musikken stoppe lenge før du når hotellet. QC3 vil nemlig ikke fungere i det hele tatt uten batteri, ulikt en del andre løsninger som tillater at du spiller musikk, som et kompromiss, uten at støyreduksjonen er aktivert.

Bose skal likevel få skryt for at de har lagt ved to batterier, slik at du kan bruke det ene som back-up de dagene batteriet blir flatt på vei til jobb.

Et annet naturlig minus er prisen. Dette er riktignok et solid produkt som ser lekkert ut, høres greit ut, og som sannsynligvis tilbyr den beste støyreduksjonen av samtlige hodetelefoner beregnet for det bærbare markedet. 3500 kroner er likevel i overkant mye, ikke minst med tanke på svakhetene vi allerede har påpekt.

Skal jeg kjøpe?

Det kommer som vanlig an på. For den såkalt vanlige forbruker er det drøyt å bruke like mye, eller mer, penger på hodetelefoner som han eller hun brukte på MP3-spilleren. Tilhører du dem som takler å ha øreplugger som så å si plomberer (og gjennomborer) ørene, kan det være et vel så gunstig alternativ, både i forhold til pris og lydkvalitet.

Hvis du derimot sliter med tanken på fremmedlegemer så dypt inni øregangene, og dessuten har det en kaller en uanstrengt økonomi er ikke dette det dummeste du kan bruke pengene på. Tvertimot.