TEST: BlackBerry 8700g

BlackBerry har endelig kommet seg inn i landet. Vi legger våre skjelvende, klamme hender på den første modellen, 8700g.

RIMs BlackBerry-mobiltelefoner har inntil nylig vært nesten fullstendig ukjent i Europa, men tar du en tur til det frihets- og pommes frites-elskende landet der nede, vil du se at alle de dresskledte mennene og damene tviholder på sine svarte, lommekalkulator-aktige mobiltelefoner.

LES OGSÅ:

Nå har "CrackBerry" - kalletnavnet har den fått fordi blant annet e-post-funksjonaliteten er så vanedannende - endelig kommet til Norge, der den i første omgang markedsføres mot segmentet som spiser dyre lunsjer, bruker PowerPoint til å forklare ungene sine forskjellen på rett og galt, og som ofte roper kjøp og selg så snart børsen i Tokyo åpner.

Den første modellen som lanseres gjennom det nyopprettede teleselskapet TrigCom er 8700g. Den har allerede vært ute på det amerikanske markedet en stund, men er fortsatt bra utstyrt. I tillegg til det karakteristiske operativsystemet og grensesnittet til BlackBerry, har den blant annet Edge, blåtann, 64MB internminne, en 312MHz Intel-prosessor, og fullt QWERTY-tastatur.

Trykk på videoknappen til venstre for å se video fra BlackBerry-testen, eller trykk på bildene for å se store bilder av mobilen.

Første møtet.

Det morsomme med BlackBerry er at en møter et operativsystem en aldri har vært borti før. Det gamle hvor langt kommer vi uten manualen-trikset gir alltid en god pekepinn på hvor intuitivt et produkt er, og her imponerer BlackBerry kraftig. Det tar svært kort tid før en føler seg komfortabel med navigasjonen, og alle som har vært borti telefonen får en nesten umiddelbar forståelse av hvordan de tar seg fra A til Å.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8700g ligger dessuten veldig godt i hånda, mye takket være at den er mindre og mer kompakt enn mange andre smarttelefoner.

Alle programmene er tilgjengelig fra hovedmenyen, og en kan enkelt sortere ikonene i henhold til de programmene en bruker mest. Navigeringen skjer via et behagelig scrollhjul på høyre side, som styres med tommelen. En strategisk plassert tilbake-knapp ligger rett under hjulet, og med disse to navigatørene kan du gjøre det aller meste.

Den eneste innvendingen vi har mot hjulet, som alltid gir deg ulike alternativer for det aktuelle programmet du har åpnet, er at det av og til virker unødvendig å dobbeltklikke på hjulet for å for eksempel åpne en nettlenke.

E-post for alle penga.

Det som først og fremst skiller et BlackBerry-produkt fra den gemene hopen av mobiltelefoner, er det unike push-e-post-systemet. Det vil si, helt unik er den ikke, ettersom andre mobiltelefonprodusenter også er i ferd med å utvikle tilsvarende løsninger. BlackBerry var likevel først, og det er ikke tvil om at de har laget en svært brukervennlig og sømløs tjeneste.

Det finnes likevel et par ulemper.

For å utnytte push-funksjonaliteten må en for det første abonnere på et spesielt abonnement gjennom TrigCom (en kan med andre ord ikke bruke denne telefonen sammen med for eksempel NetCom eller Telenor-abonnement), og for det andre må en installere en såkalt BlackBerry Enterprise Server, som knytter telefonen sammen med bedriftens (eller privatpersonens) e-post-server. Denne serveren sørger blant annet for at 8700g blir oppdatert med e-post, kalender- og kontaktforandringer og lignende informasjon i mer eller mindre samme øyeblikk som endringene inntreffer.

Sender du en e-post til adressen som er knyttet mobiltelefonen, kommer den fram like raskt som en vanlig SMS (se videoen til venstre for demonstrasjon). Er du fullstendig avhengig av nærkontakt med e-post-kontoen er dette så å si like behagelig som en varm dusj på en kald januardag.

Krypterer.

All informasjonen blir kryptert og komprimert underveis, noe som er spesielt nyttig når TrigCom-abonnementet bare inkluderer fem megabyte datatrafikk. Hver enkelt e-post vil dessuten hentes ned litt etter litt, slik at du slipper å laste ned hele posten hvis du fort ser at dette er noe du ikke ønsker å lese mer av. Fortsetter du derimot å scrolle nedover vil 8700g kontinuerlig hente mer og mer av e-posten. Smart.

Telefonen kommer også med ferdiginstallerte programmer for både Yahoo! Messenger og Google Talk, i tillegg til BlackBerrys egen dedikerte beskjedtjeneste.

Den inkludert nettleseren fungerer helt greit, men noen komplekse nettsteder framstår av og til som rotete. 8700g har svært stabil og bra Edge-forbindelse, så nedlastingen av både tekst og bilder går relativt hurtig.

Tekst, tastatur og norske tegn.

Vi er stort sett veldig fornøyd med tastaturet på 8700g. Tastene har, til tross for full QWERTY-standard, relativt god avstand til hverandre, og selv om noen nok kan oppleve dem som litt for harde, er det god nok motstand til at du kan få opp tempoet idet du i et hastverkspreget øyeblikk sender e-post til enda en teit journalist, hvor du ber vedkommende om å stikke saken sin der sola stort sett ikke skinner annet enn på sommerstid.

Tastaturet mangler på den annen side norske tegn. Du får fram "æ", "ø" og "å" ved å holde nede "a"-tasten mens du blar deg gjennom tegnene ved hjelp av navigeringshjulet. Det sier seg selv at dette sinker tastehastigheten, men en smart autotekst-funksjon kan gjøre byrden lettere å bære for de kronisk utålmodige.

På en samleside kan du legge inn fraser og forkortelser som du ønsker å skrive inn i forenklet form, men som skal vises i fullstendig form i den ferdige filmen. Dermed kan du for eksempel skrive inn "o.l." i meldingen, som så umiddelbart rettes til "og lignende". På samme måte kan du skrive inn de mest brukte norske ordene i autotekst-lista, slik at "paa" blir "på", "foer" blir "før" og så videre.

Konklusjon.

Det er en grunn til at "hele" det amerikanske forretningsfolket løper rundt med en BlackBerry-telefon godt planta i håndflaten, og det er faktisk en grunn til at en mentalt utfordra utstillingsdokke som Paris Hilton også gjør det.

8700g er svært enkel og intuitiv å bruke, og den er dessuten rask. Hastighetsforskjellen mellom denne mobilen og en smarttelefon som Nokia E61 er påtakelig, og et flertall av operasjonene skjer mer eller mindre umiddelbart.

Den har dessuten, til tross for sine 65 000 farger, en svært behagelig, lyssterk og skarp skjerm, og solid batterikapasitet både ved vanlig bruk og i standby-modus.

Telefonen har dog sine mangler. Per i dag må du som nevnt byttte abonnement til TrigCom, og månedsavgiften på 399 kroner gjør at telefonen foreløpig er forbeholdt bedriftsmarkedet. 8700g er også relativt begrenset i forhold til multimedia- og underholdningsbruk, minnekapasiteten kan ikke utvides, den har ikke kamera, mangler både 3G og Wlan, og er med en veiledende utsalgspris på 4990 kroner for dyr når en sammenlikner med funksjonaliteten til Nokias, HTCs og Sony Ericssons smarttelefoner.

Totalt sett er likevel 8700g er en av de mest rett fram mobiltelefonene vi har vært borti, og akkurat det skal en tross alt ikke kimse av i en tid hvor noen synes å tro at menyhierarkier er bedre dess dypere de går.

Vi vet at TrigCom arbeider med en løsning for privatmarkedet, og hvis prisen på telefonen og abonnementet skrus ned kan dette være et alternativ for de som er lei av både Nokia, Sony Ericsson, Telenor og NetCom.

Fram til det skjer skal vi la de dresskledte damene og herrene få ha telefonen i fred.