TEST: Archos 704 WiFi

Mediespiller med høy underholdnings-faktor.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en skjermstørrelse på 7 tommer er Archos 704 WiFi en av de største bærbare mediespillerne på markedet akkurat nå. Men film og serier på storskjerm er bare noe av snadderet den har å by på. Du kan spille favorittmusikken, streame innhold fra datamaskinen, sjekke e-post og mye mer.

LES OGSÅ:

I bildespesialen til venstre får du full oversikt over spilleren!

I eska finner du:

* Bæreveske
* Øretelefoner
* Strømkabel
* USB-kabel
* USB host adapter (lar deg koble til feks. en minnepinne)
* To styluser
* Fjernkontroll

Designet kan virke noe trist når den troner i butikkhyllene blant dingser druknet i svart og glinsende pianolakk. Archos satser fortsatt på grå aluminium, men siden spilleren er såpass massiv burde kanskje det utvendige vært mer elegant.

Kvalitetsmessig er det likevel ingenting å klage på. Spilleren føles solid og det er ikke slark i kantene eller knirking når vi trykker ned knappene. Nå er det strengt tatt ikke så mange knapper på selve spilleren, da all styring av medieinnhold går via den trykkfølsomme skjermen. Det kan være litt tungvint hvis du hører på musikk og ønsker å skru opp volumet, da må du nemlig først "vekke" spilleren og hente frem menyen.

Men her kommer den med medfølgende fjernkontrollen inn i bildet. Du kan bruke den til å styre musikk- og videoavspillingen. Likevel: Å sitte å peke på archosen med en fjernkontroll på bussen er litt tungvint, da hadde det vært greiest med noen enkle kontrollknapper på utsiden.

Du kan fint trykke med fingrene på skjermen, eller du kan bruke den medfølgende stylusen. Sistnevnte hadde vi best erfaring med da den fikk spilleren til å reagere mer presist.

Svær MP3-spiller.

To små høyttalere er plassert på hver side av spilleren, men dette er nok mest for syns skyld siden lyden som kommer ut er tynn og fattig. Koble til dine egne hodetelefoner via inngangen for 3.5 mm minijack og det blir straks andre boller. Stikk innom innstillingene og du kan skru opp bassen til det ugjenkjennelige og justere lydbildet slik det passer deg. Det er selvfølgelig også mulig å lage spillelister.

Men merk: Er du først og fremst ute etter en snerten mp3-spiller er ikke dette noe for deg. Da bør du heller ta en titt på Sony NWZ-S610. Det er ikke det at archosen ikke gir fra seg bra lyd - for det gjør den, den er bare så altfor stor.

Først og fremst en videospiller.

Den store skjermen danner et godt grunnlag for slukende filmopplevelser når du er på farten. Men selv om oppløsningen er høy (800 x 400 piksler), er ikke skjermen av de skarpeste, noe som kort fortalt kommer av at den er trykkfølsom. Det vil alltid ligge et slags "lag" over skjermen, og fingermerker er ikke til å unngå.

Men archosen leverer varene, det er sikkert og vist. Det er en fornøyelse å se film og serier på skjermen og det er enkelt å spole fremover, justere volum og legge til bokmerker når favorittscenen kommer. Det tar kort tid fra du trykker på en fil til den spretter opp, og tar du en pause kan du enkelt starte fra samme sted takket være en egen resume-knapp.

Du kan legge til en bookmark per videofil. Totalt kan du bookmarke 32 forskjellige filer.

Vær obs på at dersom du skrur opp lysstyrken på maks forkortes batteritiden. I manualen skrytes det av 5,5 timer, men vi målte til 3 timer og 20 minutter med maks lysstyrke.

Dette er likevel et respektabelt resultat og åpner for at kjedelige flyturer får høyere underholdningsfaktor.

Vi må kaste litt kritikk på archos for at de har gjort det nødvendig å betale for støtte for AAC og AC3, og vil du ha støtte for H.264 og MPEG-2 må du betale for det også. Hver av disse pakkene koster ca. 150 kroner per stykk.

De formatene som faktisk støttes er MPEG4 og WMV for video og MP3, CBR & VBR, WMA, Protected WMA og WAV (PCM/ADPCM) for lyd. På denne måten blir spilleren billigere for de som skaffer seg medieinnhold på "alternative" måter, enn den som kjøper musikk via feks. iTunes.

Ekstern harddisk.

Archos 704 WiFi er bygget opp rundt det prinsippet at det skal være enkelt å dytte filer inn og ut. Når du kobler den til datamaskinen spretter den opp som egen partisjon i utforskeren. Dermed er det bare å dra og slippe filer over til sine respektive mapper, eller du kan lage nye.

Du overfører via USB 2.0 og det tar ikke mange minuttene å fylle spilleren med innhold. Det er også lagt vekt på at det skal være enkelt å orientere seg i alle filene som ligger på spilleren. Du kan bla gjennom innholdet som i utforskeren i Windows.

Surf på nettet.

Archos 704 WiFi har, som navnet tilsier, støtte for trådløst nett. Det vil si at du kan koble den opp mot hjemmenettverket, eller andre steder hvor det dukker opp signal. Selve oppkoblingen er brukervennlig og du trenger ikke å vite annet enn SSID og passord for å få kontakt.

Nettleseren er fra selveste Opera, men en ellers super nettleser kommer ikke til sin rett siden prosessoren i Archosen ikke er kraftig nok til å laste tunge sider. Det går tidvis tregt og timeglasset vises ofte på skjermen. Vårt eksemplar reagerte dessuten med å kræsje og restarte når ting låste seg.

Du kan laste ned filer, men siden enheten ikke støtter flash og java er det ikke mulig å slå ihjel en kveld på youtube.

Når du først er koblet til et nettverk kan du streame innhold fra datamaskiner med delte mapper. Dette er svært praktisk dersom du har gått tom for lagringsplass på archosen.

Litt småpirk.

Som allerede nevnt er ikke archosen den kjappeste spilleren vi har testet - litt tålmodighet må til.

En annen ting som kan nevnes er at det ikke er noe sted å lagre stylusen på selve spilleren. Og dessuten: Når du kobler til USB-kabelen er det ikke mulig for spilleren å stå oppreist. Det kan også ta litt tid å venne seg til menysystemet, da det er relativt omfattende og ikke alltid like brukervennlig.

For eksempel var det litt stress å overføre filer, slik at de havnet i riktig mappe, fra en minnepinne direkte til archosen via det medfølgende USB-adapteret.

Ellers fungerer navigeringen som du er vant til i Windows: Ett klikk for å velge og to klikk for å åpne.

Moro med ekstrautstyr.

Dersom du vil ha fullt utbytte av Archos 704 WiFi må du skaffe deg ekstrautstyr.

Det merker du dersom du dersom du forsøker å trykke på ikonene videocorder og audiocorder på hovedskjermen. Da spretter det opp et bilde som forteller hvordan du kan få nytte av disse funksjonene - og det koster selvfølgelig penger.

Med en AV-kabel kan du koble spilleren til TV-apparatet. Archosen har en egen knapp på siden som med ett trykk lar deg bytte til TV-modus. Siden spilleren støtter de vanligste bildeformatene kan du også kjøre bildefremvisning på TVen.

Det er da fjernkontrollen virkelig kommer til sin rett, siden du kan styre avspillingen fra sofakroken.

Med DVR Travel Adapter eller DVR Station kan du ta opp fra TV-en eller andre enheter, som for eksempel videokameraet.

Du ut med ca. 600 kroner for DVR Travel Adapter, og 900 kroner for DVR Station. Archos legger ikke skjul på at de håper du skal la deg friste av ekstrautstyret. Men pass på: Spilleren kan fort bli mye dyrere enn enn de 3.500 kronene for 40GB (eller 5.000 for 80GB), du hadde budsjettert med.

Konklusjon.

Archos 704 WiFi er ikke bare fysisk en stor spiller, med en vekt på 630 gram kjennes den også i hånda. Som bærbar videospiller fungerer den ypperlig, men som ren musikkspiller blir den i største laget. Skal du utnytte musikkfunksjonaliteten er kanskje den beste løsningen å koble den til stereoanlegget og styre musikken med fjernkontrollen.

Er flyet ditt forsinket kan du fyre opp nettleseren og lese forum eller sjekke e-post. Vær forberedt på litt venting siden archosen sliter litt med prosessorkraften.

Vil du utnytte spilleren fullt ut (for eksempel ta opp fra TV) må du skaffe deg ekstrautstyr, og det er selvfølgelig ikke gratis. Det burde dessuten ikke vært nødvendig å betale ekstra for støtte for AAC og AC3, men slik er det altså.

YouTube-elskere vil nok også savne støtte for flash.

Likevel: En god videospiller fra Archos med trykkfølsom skjerm, høy underholdningsfaktor og mange muligheter.

Er du ute etter en mindre spiller kan du se på Cowon D2.

NB! Archos 704 WiFi vil vises frem i all sin prakt på neste KliKK-sending førstkommende fredag.