Noe av det sterkeste du kan ha i maten

Vi måtte selvfølgelig prøve.

Dette er ikke for sarte ganer... Foto: & video: Per Ervland
Dette er ikke for sarte ganer... Foto: & video: Per Ervland Vis mer
Publisert

Hvis du får svettetokter bare noen nevner åttitallets store slager, den meksikanske gryta fra Toro, bør du holde deg langt unna sausene til Dave.

De er nemlig kjent for å være noe av det sterkeste som finnes, så når vi fikk mulighet til å prøve to av hans verstinger var det tilnærmet halleluja-stemning i lokalet. Vel, vi overdriver litt, for selv etter å ha truet med buksevann som kollektiv avstraffelse var det strengt tatt bare åtte personer som meldte seg.

Terror i liten flaske

Den mildeste av de to sausene var «Daves Total Insanity Hot Sauce», en saus som skal inneholde et hint av hvitløk om du klarer å komme forbi den fysiske smerten.

Det er nemlig ikke uten grunn at flasken advarer mot å bruke mer enn en dråpe om gangen. Det presiseres også at du bør holde deg langt unna om du har hjerte- eller åndedrettsproblemer. Ikke for pyser altså.

Det var imidlertid spesialutgaven «Daves Insanity Gourmet Edition Jolokia, Ghost Pepper Edition» (bare navnevalget er vondt å svelge), som gjorde oss mest skeptiske. Den inneholder nemlig krydderurten Jolokia, og skal være fire ganger så sterk som den første utgaven...

Gourmet-utgaven selges forøvrig i et begrenset (hvor mange gærninger fins det egentlig?) opplag, er nummerert og signert av Dave, og ligger kledelig nok lekkert dandert i en likkiste.

Så hvor sterkt er det egentlig?

Når det gjelder styrke refereres det ofte til den såkalte Scoville-skalaen:

Jolokia-pepperet ligger her på mellom 855.000 til 1.050.000 Scoville. Akkurat det sier deg neppe stort, men når du får vite at det neste trinnet på skalaen er pepperspray bør det ikke være noen tvil om at dette er for spesielt interesserte. Synes du forøvrig at du er tøff som bruker Jalapeno-pepper til fredags-tacoen? Den befinner seg på ynkelige 2.500 og 8.000 Scoville...

Den milde smakstesten

Som du ser i videoen under smakte vår testgruppe kun en liten dråpe av de to sausene, og allerede det var mer enn nok. I håp om å døyve smerten hadde vi på forhånd kjøpt inn rikelig med Kefir, lønnesirup, Biola og sukkerbiter - og det er bare en ting å si; det gikk unna.

Dette gjør vondt-testen

Tar du et Youtube-søk finner du raskt flere videoer der gærninger verden rundt dytter i seg for store mengder sterk saus. Det går sjelden bra, og med advarslene på produktene friskt i minne hadde vi liten lyst til å prøve akkurat det.

Vår gode IT-mann Amer Sharif hadde imidlertid lyst til å prøve seg på en teskje, og resultatet ser du på videoen under:

Hva blir dommen?

Selv turte jeg ikke mer enn å ta en liten dråpe av hver saus. Det alene ga meg svettetokter og nummen tunge i cirka 12 timer etter smaksprøven.

Å gjøre det Amer gjør er galskap, og bør rett og slett ikke gjentas. Til tross for at han er vant til å spise sterk mat og valgte den «mildeste» sausen fikk han altså store problemer.

Så vidt vi vet selges ingen av disse sausene i Norge. Er du gal nok kan de imidlertid bestilles på nettet (f.eks her).

Prisen for Insanity-sausen er cirka 7 pund, mens Gourmet-utgaven ligger på 23 pund. Merk deg at moms og spedisjonskostnader kommer i tillegg når produktprisen overstiger 200 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer