Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

GPS-TEST: TomTom One XL

Til tross for noen skjønnhetsfeil har TomTom gjort det igjen.

Et drøyt halvår etter at vi testet TomTom One har altså etterfølgeren One XL kommet på markedet.

LES OGSÅ:

Hva skiller de to modellene?

Den viktigste forskjellen for oss nordboere er skjermstørrelsen som har økt fra 3,5 til 4,3 tommer, sånn at det skal bli lettere å få med seg kartanvisningene ute i trafikken. TomTom er forøvrig ikke alene om å fokusere på stadig større skjerm, og er dette viktig for deg minner vi også om Sonys XXL-modell på 4,8-tommer som nå er rett rundt hjørnet.

XL-versjonen leveres forøvrig bare med fullt europa-kart, mens de vanlige One-modellene også kan fås i en ren skandinavisk versjon om du er på sparebluss.

Planlegger du å reise mye i europa vil du også sette pris på at XL-modellen er tilrettelagt for TMC, eller automatiske trafikkoppdateringer som forkortelsen egentlig står for.

Dette liker vi. I god TomTom ånd er GPSen en fryd å betjene. Du bruker kort fortalt færre tastetrykk på denne modellen enn du gjør på konkurrentenes utgaver, og selv de mest teknofobe brukerne vil klare seg uten bruksanvisning.

Vel ute i bytrafikken noterer vi også at One XL gjør en god jobb med guidingen: Den finner satelittene kjapt om morgenen, den er omtrent like kjapp som Blaupunkts toppmodell her, for så å beregne ruta raskt. Den er også svært kjapp til å beregne ny rute når du kjører utenom den fastlagte ruten, og i motsetning til en del av budsjettmodellene vi har testet, så er det her alltid synk mellom stemmeguiding og kartanvisningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette liker vi ikke.

Det største minuset på XL-modellen er at den savner selve TMC-antennen. Dette burde vært standard i pakken, og er medvirkende til at sekseren ryker.

One-serien har svært få finesser, og dette er tilfellet her også. Blåtannfunksjonen lar deg for eksempel ikke bruke GPS som handsfree-stasjon. Her kan du bare laste ned tillegg som trafikk og vær-informasjon fra mobilen – noe som ikke er særlig nødvendig spør du oss. Her er det jo like greit å bruke den medfølgende USB-kabelen i stedet.

Mangelen av en vanlig strømlader er også et minus. For når du lader GPSen via billaderen rekker den ikke å bli fulladet på vanlige småturer, og resultatet er at du alltid blir kjørende rundt med den kjipe billaderen plugget i sigarettenneren.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Konklusjon.

Er du på jakt etter no-nonsense navigering er dette GPSen du bør kjøpe akkurat nå.

Stor skjerm og lett å bruke er vinnerformelen som gir tommelen opp fra oss. Men gjør deg selv en tjeneste og kjøp med TMC-antenne og en vanlig strømlader i tillegg. Det vil spare deg for en god del irritasjon.

Klikk her for å komme til siden med ALLE GPS-testene!
Klikk her for å komme til siden med ALLE GPS-testene!