GPS-TEST: Geosat 5e med kjempeskjerm

Det er ikke ofte vi har en så stor GPS på test, duger den?

Geosat 5e blir importert til Norge av Topgear, og det er ingen tvil om at de henvender seg til en bestemt kundegruppe, for denne GPSen skiller seg definitivt ut fra den gemene hop.

LES OGSÅ:

Førsteinntrykk.

Her er det nemlig ingen glossy designdetaljer eller glinsende pianolakk, det du får er en massiv enhet i hardplast.

Med tanke på utseendet er det ingen tvil om at denne GPSen vil se fryktelig stusselig ut i en liten Mini, skal du ha en Geosat må altså bilen din være stor. Våre tanker heller mot store amerikanske glis der den vil passe perfekt.

Dette liker vi.

Hver gang GPSen slås på ønsker en kvinnelig stemme deg velkommen med setningen «Welcome on board», helt unødvendig selvsagt, men en morsom gimmick som får deg til å dra Kapteins-lua ekstra godt ned over pannebrasken før du glir ut i trafikken.

Likevel; det er den store skjermen på hele fem tommer som er den virkelige rosinen i pølsa på denne GPS-en, og det er gledelig å se at den også har lysstyrke nok til å gjøre skjermen lett å lese.

Stor skjerm gir også andre fordeler, som blant annet god plass til ekstra informasjon ved siden av selve kartnavigeringen. Til venstre i skjermen viser Geosaten for eksempel din aktuelle hastighet, antatt ankomsttid og distanse til du er framme. Vi liker også at krappe svinger og avkjørsler markeres med rødt - sjekk bildespesialen til venstre, så ser du hva vi mener.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi noterer at Geosaten er relativt enkel i bruk. En ting er at den store skjermen gjør det lett å treffe riktig på tastaturet, et annet poeng er de fem hurtigtastene på høyre side (for eksempel til hovedmeny, innstillinger og en egen «kjør meg hjem-knapp») som forenkler den daglige bruken. Det skal også nevnes at Geosaten ikke har så mye unødvendig dilldall som MP3-spiller & bildeviser, her er det GPS-biten som er prioritert.

For deg som kjører mye og har en stor kontaktflate langs veinettet nevner vi også at det er mulig å lagre hele 1000 kontaktadresser — og at det er enkelt å dele disse inn i ulike mapper, som for eksempel jobb og familie, eller påskeferie 2007.

Dette burde vært bedre.

Etter å ha tastet inn adressen du skal reise til er Geosaten ganske kjapp til å beregne ruten. Dessverre er den ikke like god når du kjører utenfor den oppsatt kjøreruten.

Det tar litt for lang tid før den a) merker at du har kjørt forbi avkjøringen, og b) den bruker også litt tid på å beregne ny rute. I praksis vil det si at du bør roe ned farten litt i tett bykjøring, og Geosaten oppleves som en god del tregere enn for eksempel den nye toppmodellen til Medion.

Merk dere:

Vår testmodell hadde verken norsk tale eller tekst, men i følge Topgear skal dette komme på plass på modellene som selges. Vi har derfor ikke trukket for dette. Vi kjørte forvøvrig med engelsk tale og dansk tekst under testperioden som strakk seg over flere uker, og dette fungerte helt greit.

Konklusjon.

Geosaten har en glitrende skjerm og jobber helt greit i praksis. For ett år siden hadde karakteren i hvert fall blitt en femmer, men utviklingen har vært enorm og dessverre oppleves en del av konkurrentene i dette prisleiet som bedre. Dette gjelder spesielt selve navigasjonsbiten, men også at de har flere finesser. Spørsmålet blir derfor om du synes Geosatens gode skjerm forsvarer prisen, det er nemlig det som er modellens store styrke.

Vår demomodell ble levert av Topgear som selger den for cirka 4.800 kroner.

Trykk her for å komme til hovedsiden med ALLE GPS-testene

Eller trykk her for å se våre fem GPS-favoritter i ulike prisklasser!