GPS-TEST: Acer p630 vs Blaupunkt TravelPilot Lucca 5.2 og Nokia 330

Markedet bugner over av GPSer, her er tre av de mest spennende akkurat nå.

 Foto: & video: Per Ervland
Foto: & video: Per ErvlandVis mer

Selv om alle de tre GPSene er nye og spennende er likevel forskjellene store. I denne stortesten kommer vi derfor til å guide deg gjennom de ulike modellenes sterke og svake sider.

LES OGSÅ:

Design og førsteinntrykk.

Første gangen vi pakker opp Blaupunkten blir det nesten stille i redaksjonen. Med en front kledd i sort pianolakk med stålimitasjoner ser den nemlig fantastisk ut, og får spesielt Nokias utvalgte til å se ut som en kjedelig grå mus.

Men også Acers GPS er en lekker liten sak.

Vi liker spesielt at den er svært slank, eller som jentene kommenterte; den er hanskeromvennlig. Sett fra siden får den faktisk Blaupunkten til å se unødvendig klumpete ut. Vi noterer også at begge disse GPSene har en skjerm på 4 tommer, mens skjermen på den mer anonyme Nokiaen klokker inn på 3,5 tommer.

Utstyr & finesser.

Selv om alle GPSene er tilrettelagt for TMC er det bare Blaupunkt som har lagt med TMC-antennen i pakken. På de andre GPSene er altså dette ekstrautstyr, et poeng som er verdt å merke seg for de av dere som vurderer bilferie i Europa denne sommeren. Vi gir også Blaupunkt pluss i margen for at du kan tyverisikre GPSen med egen PIN-kode. Hvorvidt kjeltringen får med seg det før han har knust bilruta er selvsagt en helt annen sak.

Pussig nok er det kun Acer som lar deg bruke GPSen som handsfree-sett via blåtann. Siden dette var en finesse som fungerte godt i praksis og også har en trafikksikkerhetsmessig gevinst ga vi Acer et bonuspoeng for dette.

Alle de tre GPSene lar deg spille av MP3-låter, vise JPEG-bilder, samt videoklipp. I praksis har vi bare konstatert at disse finessene fungerer, vårt hovedfokus i denne testen var uansett selve navigeringsdelen og brukervennligheten.

I bruk.

Vel ute i et østland badet i sollys konstaterte vi kjapt at Acer-skjermen hadde klart minst refleksjoner på grunn av sollyset, av de tre konkurrentene er det faktisk Blaupunkten som reflekterer mest.

Alle GPSene starter også kjapt når du slår dem på, men det hjelper strengt tatt lite om de ikke får kontakt med satelittene. I løpet av vår tre uker lange testperiode var det alltid Blaupunkten som var kjappest ute med navigeringen, og dette er selvsagt et pluss. Acer-modellen fulgte like bak, mens vi flere ganger opplevde å måtte vente fra tre til hele fem minutter før Nokiaen kom seg på nett.

Jevnt over synes vi alle GPSene er relativt enkle i bruk, det er likevel ikke til å stikke under en stol at ingen av dem nærmer seg standarden TomTom satte med GO910. Av de tre oppleves likevel Blaupunkten som den beste på dette punktet, men av en eller annen grunn er det ingen intuitiv måte å lagre den posisjonen du til enhver tid befinner deg på ved hjelp av få tastetrykk, og dette gir dessverre minus. Acer kniper andreplassen her, mens Nokia-modellen igjen inntar jumboplassen. Menysystemet virker unødig gammeldags og resultatet blir flere tastetrykk enn nødvendig.

Det er i tillegg flere pussige prioriteringer på Nokia-modellen som er verdt å nevne. En ting er at vi savner vanlig strømlader. Med kun billader får du nemlig aldri ladet opp GPSen ved vanlig småkjøring, og resultatet er at du alltid blir kjørende rundt med billaderen hengende over dashbordet.

Vi irriterer oss også over at selve vindusfestet er av så elendig kvalitet at hele GPSen står og dirrer hver eneste gang du kjører over en dump. Dette er unødvendig slurvete av våre finske venner i Nokia, og vi forventer altså bedre i 2007.

Navigering i praksis.

Mye sutring fra bortskjemte testjournalister til tross: Som {{video}}-en viser er faktisk Nokia-GPSen fullt på høyde med de andre GPSene ute i trafikken.

Alle GPSene tar seg nemlig fint inn igjen når du avviker fra den oppsatte ruten, og stemmeinstruksjonene oppdateres samtidig med at kartet endrer seg. Vi gir også alle GPSene honnør for at de har egne hurtigtaster til volumet, det forenkler den daglige bruken.

Dessverre lider Acer-GPSen under at selve volumet ikke er høyt nok. I høye hastigheter er det altså ikke alltid like lett å høre stemmeinstruksjonene, og for mange kan dette være et svært avgjørende minus.

Konklusjon & oppsummering.

At Nokia GPSen kommer på jumboplass er nok ingen overraskelse for de som har lest gjennom hele testen. Den fungerer helt greit, men i bruk virker den dessverre så gammeldags at må-ha-faktoren blir for svak.

Blaupunkt TravelPilot
Blaupunkt TravelPilot Vis mer


Det oser klasse av Blaupunkten, men tatt i betraktning at den er 2.000 kroner dyrere enn Aceren blir den for dyr i denne runden. Vi har likevel ingen problemer med å gi den et anbefalt kjøp-stempel.

Testens vinner er imidlertid Acers GPS, som til tross for at den ikke er best på alle punkter, gir desidert best valuta for pengene.

Acer p630
Acer p630 Vis mer

Her er hovedsiden med ALLE GPS-testene!

Fakta
 AcerBlaupunktNokia
Kart: Vest-
Europa
EuropaEuropa
TMC-
antenne inkl?
NEIJaNEI
Skjerm
tommer
443,5
Intern-minne64 MB2 GB64 MB
Minne-kort
i pakken?
1 GBNEI2 GB
BilladerJaJaJa
StrømladerJaJaNEI
MP3/JPEG/VideoJaJaJa
BlåtannJaNEINEI
    
Prisca 3.0004.990.-ca 3.000