Disse proppene kan redde hørselen din

Tinnitus er ikke lenger bare noe for gamlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Las Vegas, CES 2009: I følge NRK-nyhetene på lørdag frykter landets hørseleksperter at stadig flere unge nordmenn skal få alvorlige hørselsskader og i verste fall permanent tinnitus - eller konstant øresus. Hovedforklaringen er at mange av oss setter volumknappen alt for høyt når vi bruker MP3-spilleren vår.

LES OGSÅ:

Kjenner du deg igjen? Jepp, det gjør sannelig vi også - for det er unektelig litt fristende å skru opp lyden bare litt til når du f.eks. sitter på trikken og din yndlingslåt er i ferd med å drukne i støy fra kranglete medpassasjerer.

Problemet er selvsagt å vite hvor høy lyden kan være uten at det er skadelig for hørselen, og det er her iHearSafe påstår de har funnet en god og trygg løsning.

Sperret på 85 desibel.

iHearSafe selger nemlig ørepropper og vanlige headsett som har en ting felles: De er alle sperret på 85 dB (=desibel), et nivå de fleste ekspertene påstår skal være rimelig risikofritt. 85 dB er forøvrig den grenseverdien det norske Arbeidstilsynet bruker for påbud av bruk av hørselvern, men når man vet at en iPod kan gi pumpe ut et lydnivå på mellom 91 og 121 dB er det altså mye støy du sparer ørene dine for.

Lydnivåsperren ligger forøvrig inni en liten fordypning i ledningssettet på proppene og hodetelefonene, og er altså ikke ikke mulig å overstyre. Uansett hvor mye du eller ungene dine skrur på MP3-spillerens volumknapp vil altså lyden aldri overstige 85 dB.

Men hvordan er lyden?

Vi fikk selv prøvd et par iHearSafe-propper på årets CES-messe, og kan bare konstatere at vi fikk oss en vekker: For selv om lydkvaliteten var like god som på de øreproppene vi hadde å iPhonen vår, så var det ingen tvil om at lydnivået lå langt under det vi vanligvis pleier å bruke.

At lydnivådempingen fungerer er det altså ingen tvil om, og iHearSafe bør være den perfekte gave for tenåringene som ellers ville gått amok med volumknappen.

Tilhører du imidlertid hifi-puristene bør du imidlertid gå for et ordentlig headsett fra Bose eller Sennheiser, for selv om lyden var OK var det ingen suveren lydopplevelse. Så er spørsmålet om du klarer å holde volumet på et lavere nivå enn ellers, lykke til i hvert fall:-)

iHearSafe fås kjøpt fra denne nettsiden, og prisene starter fra 20 dollar og oppover.

Trykk her for flere saker fra årets CES-messe!