Utnytt humpete veier

Genial dings kan spare forbruket med opptil 10 prosent.

GenShocks skal utnytte energien i bilen bedre. Her en protoutgave. Foto: web.mit.edu
GenShocks skal utnytte energien i bilen bedre. Her en protoutgave. Foto: web.mit.edu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe unge studenter ved MIT, Cambridge, har nylig slått hodene sine sammen og kommet opp med en helt ny oppfinnelse som skal spare bilene for drivstoff.

LES OGSÅ:

Oppfinnelsen er en støtdemper, kalt GenShocks, som skal generere strøm fra selv små støt, i tillegg til å gjøre turen jevnere for de som farter mye over ulent terreng.

Tunge kjøretøy

Jo tyngre kjøretøyene er, og jo flere humper du kjører over, jo mer effektiv vil den energisparende støtdemperen være.

En lastebil på seks tonn vil for eksempel kunne generere 1kw strøm, noe som skal være nok til å kunne drive all elektronikk i en vanlig bil.

Fra støt til strøm

Støtdemperne vil benytte et hydraulikksystem som tvinger væsken gjennom en turbin som igjen er koblet til en generator. Systemet vil deretter bli styrt av et aktivt elektronisk system som hjelper til med å optimalisere demping, og denne energien kan generere strøm til bilen.

- Vi ønsket å finne ut hvor energien ble sløst bort i en bil, forklarer Zack Anderson fra prosjektgruppen, i en pressemeldng fra MIT news.

Klar til sommeren

Studentene satser på å ha den endelige, finjusterte versjon klar til sommeren. Da vil de begynne å snakke med potensielle store kunder. For eksempel har de regnet med at et selskap som Wal-Mart kan spare 13 millioner dollar i året i drivstoffkostnader med sin enorme flåte av lastebiler.

- Foreløpig er målgruppen tunge biler og terrengkjøretøy. Støtdemperne vil gjøre turen over ujevnt terreng lettere, og slik også raskere, forteller Anderson.

- Og skulle all elektronikk svikte, vil systemet uansett fungere som gode støtdempere.

Kilde: web.mit.edu