Nesevis gjennom nesespray

Kan denne sprayen forandre ditt sosiale liv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du blir svett i hendene og panna bare av å tenke på at du også i dag må mumle noen beskjedne ord i kantina, nytter det ikke med Otrivin. Nesen din blir riktignok mer sosialt akseptabel, men hendene dine forblir like klamme.

LES OGSÅ:

Men vil du rope ut et forknytt hurra! hvis vi kan fortelle at en nesespray som skal hjelpe på alt fra lite selvtillit til stress er i ferd med å bli virkelighet?

Egosprut.

Forskere ved universitetet i Zürich i Sveits mener med en forskers selvsikkerhet å ha utviklet en spray som tar knekken på beskjedenhet, eller i det minste reduserer virkningen av den så kraftig at det er mulig å hilse på folk uten å bryte sammen i krampegråt like etter.

En sprut i hver nese er alt som skal til. For godt til å være sant? Nei, visst nok ikke.

Sprayen nyter godt av de stimulerende egenskapene til et stoff kalt oksytocin, et hormon som fram til nå har vært mest kjent som fødselshjelper for damer, og som nevtrotransmitteren som gir begge kjønn svært gode vibrasjoner ved orgasme.

Syntetisk.

Det samme hormonet er derimot også aktivt når du for eksempel hilser på ukjente personer eller gamle kjente, det vil si situasjoner som har med sosial anerkjennelse å gjøre, og produseres endog naturlig i kroppen ved forelskelse.

Den sveitsiske sprayen inneholder en syntetisk framstilt variant av oksytocin, og skal ifølge forsker Markus Heinrichs ha forandret oppførselen "dramatisk" på 70 testpersoner - og det var ikke fordi professoren truet Sosiale fobier springer ofte ut av frykt, og ettersom oksytocin påvirker den delen av hjernen hvor fryktresponsen ligger vil fryktresponsen som utløses ved å møte nye personer dempes.

Alle testpersonene skal ha blitt kvitt følelsen av anspenthet, og, ikke minst, ha omgått de andre testpersonene bedre enn når de ikke hadde sprayet nesen full av den magiske miksturen.

Feik eller fakta?

Noen vil sikkert kremte høyt mens de hoster ut placebo!, men ettersom det allerede finnes et tilsvarende produkt på markedet kalt Oxycalm, kan en google seg fram til lesererfaringer med det glade hormonet - som for eksempel her og her.

Bare ikke la sprayen komme i kontakt med politikerne på Stortinget. Da vil i så fall neste års valgkamp bli like hysterisk som et bønnemøte ved Livets Ord, fordi bøtter med nesespray siver ut fra under stoler og gjennom vegger på valgkampmøtene.

"Vil dere betale 80 prosent skatt?", roper Stoltenberg ut til mengden.

"Ja!", hyler de tilbake. "Jeg vil betale 90 prosent!", kommer det kanskje fra han som står nærmest oksytocin-kilden. Han får selvfølgelig juling. Ingen vil betale 90 prosent.

De sveitsiske forskerne skal nå raffinere produktet, og vil, hvis alt går etter planen, lansere (enda) en beroligende nesespray for deg og meg i løpet av fem år.

Kilde: Spluch, Yahoo!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!