Men tankene mine får du aldri

Joda, denne maskinen gjør det - på sett og vis.

Det høres kanskje ikke ut som et gå-på-vannet-under at noen forskere i Tyskland har utviklet en maskin som vet hva du har tenkt å gjøre i neste øyeblikk, men tatt i betraktning at du knapt selv aner hva du skal gjøre idet du står ansikt til ansikt med en enorm soft-is og en enorm jordbær-milkshake, så er dette ganske imponerende.

LES OGSÅ:

Ikke helt, men nesten.

Ved Berlins Bernstein-senter for datateknisk nevrovitenskap har de altså laget dingsen som science fiction-filmer og bøker har mast om i årevis, den som forutsier hva mennesket gjør før det faktisk gjør det.

Det vil si, så langt gir den riktig svar i 71 prosent av tilfellene, noe som uansett er langt bedre svarprosent enn mange Jeopardy-deltakere klarer utvise.

Røntgen.

De 21 deltakerne i eksperimentet ble ført inn i et modifisert, magnetisk røntgenapparat av typen MRI, som er en svær, støyende maskin som vanligvis brukes til å undersøke vev på jakt etter ubehagelige ting som hjernesvulster.

I dette tilfellet scanner den derimot den delen av hjernen som er aktiv når du tar avgjørelser.

Eksperimentet besto i hovedsak av at stakkarene inni MRI-maskinen ble presentert for to tall. Deretter måtte de bestemme seg for om de skulle legge til eller trekke fra tallene. Ved å undersøke den nevrologiske aktiviteten som oppstår i hjernebarken ved addisjon og subtraksjon, og deretter sammenlikne de to bildene, klarte forskerne å forutsi hva deltakerne i eksperimentet kom til å velge i godt over to-tredjedeler av tilfellene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fifty-fifty.

Tatt i betraktning at det finnes en 50/50-sjanse for å velge det ene eller andre er det kanskje ikke alle som lar seg imponere over en treffprosent som ligger 21 prosent over et mynt og kron-kast. Vi roter alltid bort kronestykket, så vi lar oss imponere uansett.

Studenten Tanja Steinbach var én av deltakerne i eksperimentet, men hun er ikke så veldig bekymret for maskinenes potensielle verdensherredømme.

- Det var en veldig rar opplevelse, men ettersom jeg vet at dette bare kan gjøres hvis en har tilgang til bestemte typer maskiner, er jeg ikke redd for at hvem som helst på gata kan se hva jeg tenker.

Nei vel. Alle som har sett møkkafilmer som Mel Gibsons "What Women Want" vet derimot at Steinbach bare er noen år unna undergangen. Eller et dårlig sengeeventyr med en kjip fyr som forteller henne akkurat hva hun vil høre.

Ok, vi kødda. Vi har ikke sett filmen. Eller har vi? Fortell oss, maskinen.

Les flere saker her!

Kilder: Gizmodo og AP