Kunstnere laget kunstig liv

Er det mulig å lage pelskåper uten å drepe? Blir du sjokkert hvis svaret er "ja"?

Symptomatisk nok har supermodellenes kamp mot pelskåper og døde rever rundt halsen gått av og på moten i et rasende tempo. Den ene dagen er det det verste som finnes, den neste dagen det kuleste. Hui, hvor det går!

LES OGSÅ:

Hvis vi skal tro de australske kunstnerne Oron Catts og Ionat Zurr (Catts og Zurr - kan det bli mer fengende?), kan hele for og mot-pelsdebatten snart være en saga blott.

Magetrøbbel.

De to originalene har klart å dyrke fram en pelskåpe i miniatyr uten at et eneste dyr ble drept underveis. Hvis du prøver å legge bånd på fantasien din vil du klare å lese gjennom framgangsmåten uten å bli småkvalm.

Catts og Zurr, som dessuten er gift og har et barn på 3 år som formodentlig ble unnfanget på vanlig vis, improviserte først fram et slags laboratorium, hvor de plasserte levende hudceller. I en periode på elleve dager ble disse hudcellene "matet", slik at de reproduserte seg selv og vokste i størrelse. På den siste dagen (den bibelske vendingen er knapt tilfeldig i denne saken) sluttet de å fore hudcellene, og resultatet ser du på bildet over.

Biologi og kunst.

Installasjonen har fått navnet "Victimless Leather" ("offerløst skinn/lær"), og er en del av den voksende skaren med såkalt "biokunst". Den stilles ut ved en utstilling kalt "Free Radicals" i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nettopp fordi vi bedriver ingeniørvirksomhet på vev kan vi bruke cellevev som relativt sett er ganske stort, og hvis gjennomsnittlige størrelse er på mellom fire og fem centimeter — og som kan betraktes med det blotte øye. Vi er opptatt av at folk skal kunne oppleve og erfare delvis levende gjenstander, og idet de returnerer til utstillingen vil de se at den samme gjenstanden har forandret seg. Vi fjerner cellene fra et dyr og "overbeviser" cellene om at de ytre betingelsene vi stiller til rådighet er helt naturlige for dem, og at de faktisk vokser, forteller Oron Catts.

Kunstnerparet er derimot ikke hemmelighetsfulle, og alle som besøker utstillingen og ser installasjonen lærer hvordan de selv kan dyrke

Kilde: Spluch