Knokkelprinteren er her

Legevitenskapen er stedet det skjer.

I begynnelsen av Stanley Kubricks speisa «2001»-odyssé denger en gjeng gorillaer løs på hverandre med knokler. To ting har skjedd: De har oppdaget verktøyet, og de har oppdaget at verktøyet kan brukes til å ... denge løs på hverandre.

LES OGSÅ:

Hadde scenen vært spilt inn i dag kunne Kubrick og crewet stått i bakgrunnen og printet ut nye knokler i omtrent samme tempo som de ble ødelagt fordi statistene slo litt for hardt.

Det står skrevet ...

Forskere ved McGill-universitetet i Canada har nemlig klart å lage en slags skriver som produserer kunstige knokler til medisinsk bruk, ved hjelp av en modifisert utgave av en blekkskriver.

Teknologien gjør leger i stand til å lage perfekte kopier av bein som har blitt ødelagt hinsides det for eksempel gips er i stand til reparere. Så langt har pasienter som trenger nye beinstykker vært avhengig av å flytte knokler fra ett sted på kroppen til et annet, eller av keramiske substitutter.

Sement-ish.

Printeren det her er snakk om har byttet ut papiret med et sementlignende pulver, og blekket med en spesiell type syre. Når dysene i printeren møter "papiret" oppstår det en kjemisk reaksjon som gjør sementen like hard som en krigsforbryter fra eks-Jugoslavia.

Når dette ene laget - fundamentet - er ferdig, legges det nye lag med sementpulver på toppen, som så formes til den bein- eller knokkelformen en ønsker.

Den første delen av jobben består i å skanne området som skal utbedres, før et tredimensjonalt bilde sendes videre til en datamaskin tilkoblet printeren. Det er dette bildet som utgjør grunnlaget for utskriften.

Selve skriveren er på størrelse med tre arkivskap, og bruker bare ti minutter på å lage et typisk beintransplantat. Det som er verdt å merke seg er at det kunstige beinet er laget av samme stoffet som ekte menneskeknokler, slik at skjøteledd og liknende fra printeren vil vokse sammen med knoklene som finnes i mennesket fra før.

(Sjekk plansjen til venstre for en grafisk framstilling av prosessen.)

Presisjonsarbeid.

Faktisk så er knokkel-utskriftene så presise at de kan etterlate små hulrom i det kunstige beinet, slik at nytt vev og blodkar kan vokse gjennom og inkorporere beinet fullstendig i kroppen.

Fortsatt er teknologien et godt stykke fra å tas i bruk på vanlige sykehus, men så sant ikke den globale oppvarmingen tar oss med det aller første kan knoklete pasienter se framtiden ganske lyst i møte.

Kilde: Spluch