iPhone OS 3.0: Her er nyhetene

iPhone OS 3.0: Her er nyhetene

Mobilnerder over hele verden er våte i øynene akkurat nå.

Publisert

Den store softwareoppdateringen til iPhone skal komme i juni, og vil være gratis for alle med iPhone3G. Den vil også fungere på iPhone 1 og iPod Touch, men har du iPod-versjonen må du betale rundt 70 kroner. Det vil det antagelig være verdt, for etter å ha fått presentert innholdet i oppdateringen er det bare å glede seg.

Les også: Telenorkunder får iPhone på fredag!

Merk deg at det altså ikke er snakk om en ny iPhone, det er kun operativsystemet som har gjennomgått en kraftig forfining. Selv har vi naturligvis vår egen ønskeliste, og spesielt er det MMS-funksjon, videresending av SMS, klipp og lim, Flash-støtte og video-opptak som frister.

Nu vel:

Vi er altså like spente som deg, og her er hovedpunktene:

JA: Klipp og lim kommer!

Denne sto høyt på vår egen ønskeliste og fungerer slik: Dobbelt-tapp på displayet og Cut,Copy,Paste kommer opp. Deretter velger du riktig alternativ og klikker det inn der du vil ha det. Funksjonen skal også fungere på mye tekst, og mellom de ulike applikasjonene, inkludert websidene du surfer på.

Hvis du ombestemmer deg er det forøvrig morsomt å annulere klipp & lim-funksjonen: Det gjøres ganske enkelt ved å riste på mobilen:-)

Du skal også kunne bruke klipp & lim-funksjonen til å sende flere bilder via e-postprogrammet

JA: Landskapshorisont på mail!

Tidligere kunne du kun snu skjermen når du surfet på nettet og brukte foto eller video- og MP3-spilleren, nå fungerer det også i mailprogrammet.

JA: Videresending av SMS & sletting av enkeltmeldinger

Det burde vært selvsagt, men dette har altså ikke vært på plass. Men nå kommer det altså. Nytt er det også at du nå skal kunne slette en og en SMS, og ikke hele SMS-tråden slik som i dag.

JA: MMS kommer

I OS 3.0 er det også et Foto-ikon i SMS-programmet, og det stemmer heldigvis: I tillegg til å sende og motta bildemeldinger får du også mulighet til å sende og motta kontakt-info (V-card), lydfiler og din egen posisjon.

Det ser imidlertid ikke ut som om det er mulig å sende små video-snutter. Videofunksjon er altså ikke på plass i OS 3.0.

JA: Søkefunksjon

Det nye søket skal ikke bare la deg søke i kontaktlista, men også i Apples egne aplikasjoner, notatene og e-postene dine (via IMAP). Hvis du ikke får noe søkeresultat på e-postene på mobilen vil søket fortsette på IMAP-serveren.

Kalenderoppdatering

I tillegg til den innebygde kalenderen og Exchange-støtten kommer nå CalDAV, kalenderstandarden som brukes av Google og Yahoo. Ergo blir det nå en smal sak å legge inn felleskalendere med venner og kollegaer på iPhonen din.

Annet nytt:

OS 3.0 vil også gi stereo-blåtann (A2DP)

Utdrag fra pressekonferansen som gikk live i statene tidligere i kveld:

Halleluja-møtet for Apple-folket starter rolig, med selskryt av at iPhone finnes i 80 land, og at det hittil er solgt 17 millioner eksemplarer. Tar du med iPod Touch øker tallet til 30 millioner enheter.

Deretter fortsetter det med skryt av App-store - stedet du laster ned nyttige, og ikke minst totalt unyttige programmer til iPhonen din gratis eller for en slump penger. Apple hevder forøvrig at 96% av de innsendte programmene sendt inn til App Store slipper gjennom nåløyet, her kan man kanskje påpeke at det innimellom gullkornene også finnes mye unødvendig ræl. Av 800 millioner nedlastinger kan man kanskje ikke forvente annet...

En nyhet verdt å få med seg er at man nå skal kunne abonnere på oppdateringer i App Store, det være seg nyheter fra blader, nye brett som lages til spill osv. Fram til nå har du kun fått valget mellom å kjøpe hele pakken.

OS 3.0

Støtte for "Peer to Peer connectivity", multiplayer-støtte for spill med andre iPhone eiere via blåtann (NB: Ikke via wi-fi), samt overføring av visittkort til kjendiser du møter i baren.

Program-appsene blir også mer avanserte, ettersom de nå også skal kunne styre enhetene iPhonen er tilkoblet til. Har du en FM-sender til iPhonen din vil f.eks. iPhonen nå selv kunne søke seg fram til den beste frekvensen automatisk. Dette må du i dag gjøre manuelt.

Også kartjenestene blir forbedret ved at Google Maps nå kan brukes i de forskjellige applikasjonene du har installert på iPhonen din. Tidligere måtte du veksle mellom de ulike programmene og Google Maps.

En ekstra velkommen nyhet er at du også skal få stemmeinstruksjoner. Men ikke bli for glad. Dette vil nemlig IKKE fungere med Google Maps på grunn av rettighetsproblematikk. Det Apple har gjort er altså å åpne for at utviklerne kan lage egne Apps med talestyring.

Flere programmer samtidig?

Apple har fått mye kjeft for at iPhonen ikke lar flere programmer jobbe samtidig. Ifølge Apple er forklaringen at dette villle redusert batterikapasiteten, som ikke er all verden fra før, med opp mot 80%.

Og de har jaggu ikke klart å løse floken enda. Den nyutviklede push-tjenesten for sjekk av om du har fått ny mail, eller en beskjed på messenger eller Facebook, er imidlertid en klar forbedring. Den gir kun 23% reduksjon i batteriet selv om den alltid kjører i bakgrunnen, men så er det jo også bare en ren varslingstjeneste. Den nye varslingstjenesten gir deg beskjed på tre måter: Ved SMS-varsling, lyd-varsling, eller via et nytt ikonbilde i den applikasjonen du er inne i.

Når OS 3.0 kommer på lufta skal dette i tillegg til mail, også fungere via Meebo, Facebook, og du kan også abonnere på sportsoppdateringer (her vil nok tilbudet bli stort...)

Videostreaming skal også bli kraftig forbedret

ESP-en viste hvordan pushvarslingen tipser deg om sportsresultater ved å spille av en kjenningsmelodi. Den nye videospilleren skal forøvrig nå skalere ned kvaliteten avhengig av hvor rask linje du er på (GPRS, 3G eller WLAN) for dermed å gi deg best mulig resultat.

Kilder: Gizmodo.com og Engagdet.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer