En sjette sans?

Ny oppfinnelse skal smelte sammen menneske og maskin.

Fram til nå har vi klart oss greit med våre fem sanser. Men dette var ikke nok for Pattie Maes fra Fluid Interfaces Group, som lenge har forsket på kunstig intelligens.

LES OGSÅ:

Hvordan få til et bedre samspill mellom menneske og maskin? Dette spørsmålet var kjernen til det nye systemet de nylig viste fram på konferansen TED2009.

The Sixth Sense

Den nye oppfinnelsen har fått navnet ”Sixth Sense” og skal være et bærbart system som består av en batteridrevet projektor, et filmkamera og en mobiltelefon.

Styrt av hånd-gester der du bruker pekefingeren og tommelen, i tillegg til hjelp av fargekoder, vil systemet fange opp akkurat hva du til enhver tid ser på, for så å samle sammen data om det du har foran deg.

Et tenkt scenario kan for eksempel være at du står i en bokhandel og ser på en bok. Ved hjelp av trådløst nett fra mobiltelefonen og filmkameraet, vil systemet hente fram informasjon om den boka du ser på, fra for eksempel Amazon, sammen med eventuell omtale fra boka.

Sjekk ut videoen av prototypen under!

Teknologisk evolusjon

Maes startet med å diskutere de fem naturlige sansene som mennesket har utviklet over de siste millioner år med evolusjon. Disse sansene hjelper oss til å gjøre viktige beslutninger i dagliglivet, blant annet hvordan vi kommuniserer med andre individer og vårt fysiske miljø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men den kanskje mest nyttige stimulansen vi kommer over i dag, er informasjon som vi ikke har lett tilgang til via disse sansene, for eksempel store mengder aggregert data og faktisk kunnskap.

Spørsmålet var så om de kunne utvikle (enten naturlig eller kunstig) en sjette sans for å oppdage denne meta-informasjonen som kan finnes og som er relevant for våre beslutninger.

Er dette nytt?

Mange vil imidlertid påstå at en moderne mobiltelefon allerede imøtekomme dette behovet, med tilgang til databaser som Wikipedia og Amazon sine brukeranmeldelser.

Men med en mobiltelefon må du manuelt gjøre søk gjennom Google for å komme til de dataene du trenger - tilgangen er ikke umiddelbar.

Kilde: maximumpc.com og blog.wired.com