Din neste superTV vil være i 3D

Full HD er ikke lenger nok til å imponere, nå er det 3D som gjelder, og det ser overraskende bra ut så langt.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Las Vegas, CES 2009: 3D er ikke noe nytt på TV-fronten, jeg har selv sett flere prototyper på den tyske IFA-messen de siste årene. Men tro oss. Bare siden høstens IFA-messe i september har det vært en rivende utvikling på området, og det er ikke til å legge skjul på at jeg ble voldsomt imponert.

Uekte og ekte 3D

Foreløpig kan 3D-opplevelsen deles i to:
Film eller spillmateriale som er tatt opp/produsert i 3D, og vanlig innhold som så konverteres til 3D av TVen din, og på årets CES-messe så vi eksempler på begge deler.

På Samsung-standen ble det for eksempel vist både vanlige spillefilmer og Xbox360-spill som så ble konvertert til 3D i selve TVen. Og jada, det fungerer faktisk overraskende bra. Likevel er det ikke til å legge skjul på at vi fikk den største a-ha opplevelsen på de opptakene som ble vist på LG og Panasonic-standen. Der var nemlig alt innholdet skutt i 3D fra grunnen av, og resultatet var ganske enkelt at 3D-effektene kom langt bedre til sin rett: Snøballer kom flyvende mot deg, og publikums sveivende armer på U2-konserten pirket deg omtrent i ansiktet. Opplevelsen var både intens og imponerende.

Men så var det ulempene…

Spør du meg er den største ulempen med 3D-løsningene som ble vist fram at du fortsatt må ta på deg noen latterlige 3D-briller for å få full dybdeeffekt. (Brillene ser for øvrig litt ut som forvokste solbriller, men det er verdt å nevne at de fint kan brukes både med kontaktlinser og utenpå vanlige briller.)

En ting er at du ser latterlig teit ut, i tillegg må du også sørge for å ha nok briller til hele kompisgjengen som kommer på besøk for å beskue ditt nye stuetempel. Og tro oss, om du mangler et sett briller kommer kommentarene til å hagle…

En annen uting er at du må ha ulike 3D-briller avhengig om 3D-TV-en din er av LCD eller plasma. De to ulike teknologiene krever nemlig ulike briller, og er du så heldig at du har en LCD-versjon i stua og en plasma-modell i kjellerstua, må du altså ha dobbelt sett med briller. Her blir det mye logistikk å holde orden på.

Nå skal det påpekes at det også ble vist fram en TV der du ikke trengte 3D-briller på CES-messa. Dessverre klarte ikke den modellen å gi oss den store 3D-følelsen. På dette området er det fortsatt mye utvikling som gjenstår før opplevelsen blir komplett, og da blir jo poenget borte. La oss imidlertid håpe at også dette blir kraftig forbedret før 3D-bølgen for alvor slippes løs.

Vil det slå an?

Som nevnt ble både jeg og mine kollegaer imponert over hvor bra 3D-teknologien så ut på demo-modellene vi fikk se. Hvorvidt det kommer til å slå an er imidlertid en annen sak. En ting er de nevnte brillene du må få kundene til å bruke, en annen ting er hvor mye innhold som faktisk vil bli produsert i 3D (ettersom det er her du får best effekt).

Spørsmålet bunner antagelig ut i noe så enkelt som hvor dyrt det blir å produsere ekte 3D-innhold, og selv kan vi ikke fri oss for å tenke på pornobransjen. Hvis de omfavner det nye 3D-formatet kommer antagelig utviklingen til å få et kraftig boost. Se ikke bort i fra at de kan stå med nøkkelen til 3D-TVenes framtid.

Men hva tror du? Del det med oss i debatten!

Trykk her for flere saker fra årets CES-messe!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer