Dette er verdens råeste TV-hjerne

Med denne på plass vil alle dine våte TV-drømmer bli hørt.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Las Vegas, CES 2009: Toshibas Cell-TV skal være den mest avanserte videoprosessoren som finnes akkurat nå. Gjeve ord selvsagt, men etter å ha sett prototypen i aksjon på CES-messa tror vi jaggu at de har ordene i behold.

LES OGSÅ:

Så hva er det egentlig?

Tross navnet Cell TV er det altså ikke bare nok en ny TV det er snakk om. Her er det nemlig selve hjernen for videosignalene som er i fokus, til tross for at demoen på messa foregikk på en helt nydelig LED-TV (se bildespesialen).

Cell-prosessoren er forøvrig utviklet av Toshiba i samarbeid med Sony og IBM, og målet var å få på plass en teknologi uavhengig av Microsoft som kunne ivareta hjemmebrukerens behov for spill, film og annen digital underholdning - samtidig som den er kraftig nok til også å kunne kjøre framtidige formater. Dette er altså resultatet.

Kraftplugg.

Cell-prosessoren er nemlig proppet med anabole steroider på linje med østtyske friidrettsjenter fra tidlig 80-tall, og skal være kapabel til å pumpe ut og ta opp i den beste bildekvaliteten som finnes, samtidig som den selvsagt er konstant koblet til nettet og den øvrige maskinparken du har hjemme.

Fristende, ikke sant?

Ikke så imponert kanskje?

Vel, tygg på dette: Prosessoren på ni kjerner kan sende 8 HD-kanaler samtidig uten at kvaliteten forringes. Dette er altså et gigantisk steg videre for alle dere der ute som elsker dagens bilde-i-bilde-funksjon, som oftest er låst til to kilder - samtidig som kvaliteten på de to bildene normalt er redusert.

Det er også en innebygget harddisk, uklart hvor stor, som lar deg ta opp fra seks ulike HD-kanaler samtidig, om du skulle ønske det. Med tanke på dagens utvalg av norske HD-kanaler kan imidlertid resultatet bli en dødelig overdose naturprogrammer om du ikke legger bånd på deg..

Framtidssikker?

I en verden hvor utviklingen er konstant er dette en drøy påstand. Men Toshibas poeng er i hvert fall at Cell-prosessoren skal kunne oppskalere 1080p-signalene (1920x1080) dine til neste trinn i utviklingskjeden, altså 4kx2k (3840X2160p). Når skjermene som takler denne oppløsningen kommer er man altså klar.

I følge Toshiba skal Cell-TVen lanseres i slutten av 2009, og vi vet allerede nå at vi vil ha en. Pris og eventuell dato for når den kommer til Norge er foreløpig ikke avklart.

Flere toppnyheter fra årets CES-messe får du her!