Kopi Luwak er dyr og litt ekkel

Kaffe laget av dritt smaker himmelsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du lei av å drikke caffè latte, cappuccino og dobbel espresso? Hvis du har mage og lommebok til det, kan du utfordre smaksløkene med verdens dyreste kaffe.

LES OGSÅ:

Men vær forberedt på en ubehagelig overraskelse når du spør kelneren hvor den fantastiske kaffen kommer fra.

Kopi Luwak er nemlig ikke helt som andre kaffetyper. Navnet stammer fra de indonesiske ordene kaffe og desmerkatt, og grunnen er enkel, men også litt traumatisk: De eksklusive kaffebønnene blir plukket fra desmerkattens avføring.

Kun det beste er godt nok.

En desmerkatt er et mårlignende dyr med kresen gane. I nattens mulm og mørke tasser den rundt og spiser bær fra en spesiell kaffeplante som vokser i Indonesia, men kun de beste bærene blir spist.

På innsiden av bæret skjuler kaffebønnen seg, og når denne går gjennom fordøyelsessystemet fjernes det meste av koffeinet. Det som står igjen er en mild og fyldig kaffebønne. Den fordøyde bønna kommer ut dyrets bakende og deretter vil den bli plukket, vasket og ristet som vanlig kaffe.

Hvordan er det mulig?

Mange har latt seg undre over hvorfor denne relativt uapetittelige kaffebønnen gir så god kaffe.

Den kanadiske forskeren Massimo Marcone fant ut at antall proteiner i bønna blir redusert under fordøyelsesprosessen, noe som gjør den mindre bitter på smak.

6000 kroner per kg.

Det er selvfølgelig en tålmodighetsprosess uten like å plukke bønnene. Gjennomsnittlig vil du finne 142 gram kaffebønner per møkkhaug, og sammenlagt produseres det knappe 250 kg Kopi luwak i året. Prisen er følgelig relativt stiv og estimert til rundt 6000 kroner per kg.

På et femstjerners hotell i Hong Kong koster en kopp Kopi Luwak 30 dollar, altså nesten 180 kroner. Dermed må selv teatercafeen se seg slått på pris per kaffekopp.

Kilde: luxist