iPod er mat for Mons

Kan lyd forbedre smaken på måltid? Ja visst, mener en av verdens beste kokker.

Heston Blumenthal er en av Englands mest kjente og innflytelsesrike kokker, og er ikke ukjent med ekstrem eksperimentering når det kommer til nye måter å framstille mat på. På hans kjøkken i restauranten med det velklingende navnet The Fat Duck er det ikke uvanlig at kjøtt gjennomgår en såkalt "ultra-langsom" tilberededelsespross på 24 timer, og han kan bruke både propanbrenner og vakuum-fylte syltetøyglass for å tilberede alt fra større middagsretter til desserter.

LES OGSÅ:

Lydkunst.

Blumenthal er på mange måter en slags kjøkkenverdenens Arne Nordheim, noe som blir enda mer tydelig gjennom hans siste sprell. Den lekne kokken er nemlig ikke fremmed for å berike den kulinariske opplevelsen med lyd, så si hei til iPod-retten!

På hans reviderte vårmeny vil en altså snart finne en rett kalt Sound Of The Sea, og sammen med retten følger det med en iPod med opptak av sjølyder, nærmere bestemt skvulpende bølger.

Selve retten består av sjømat (aha!) og spiselig tang (aha!), servert sammen med en sand-liknende tapioka-blanding.

Skjerper deg.

Den eksentriske kokken er hellig overbevist om at lyd skjerper smakssansene, sannsynligvis på samme måte som den kan drepe den helt hvis du havner ved siden av en barnefamilie med tre krakilske, høylydte unger.

- Jeg gjorde en rekke tester sammen med Charles Spence (en eksperimentell psykolog, journ.anm.) ved universitetet i Oxford for tre år siden, som avslørte at lyd faktisk kan berike smakssansen. Vi spiste østers mens vi lyttet til lyden av havet, og den smakte sterkere og mer salt enn den gjorde mens vi for eksempel lyttet til lydene fra en gårdsplass, forteller Blumentahl til gourmetbladet Square Meal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternativ.

Vi har et forslag til en ny rett. The Meat Grinder. Biffen serveres med en iPod som spiller av lydene fra et slakteri, inkludert zapet idet et visst antall hundre eller tusen volt kjøres gjennom dyret før det havner på samlebåndet.

Hvis ikke det intensiverer måltidet ala Hannibal Lector er du simpelthen blottet for følelser. Ring Dr. Phil.

Ser stjerner.

The Fat Duck har forøvrig hele tre Michelin-stjerner, og er ikke akkurat noe gatekjøkken. Den ble kåret til verdens beste restaurant så sent som i 2005, og har ved flere anledninger tatt andreplassen. Til tross for ære og berømmelse ligger restauranten ikke midt i Londons hippeste restaurantdistrikt, men i en liten landsby kalt Bray i Berkshire (se bildet til venstre).

Det gjelder å tenke anderledes.

Kilde: Manchester Evening News