Ikke akkurat til valentinsdagen

Ikke akkurat til valentinsdagen

Når du kjøper kunst fra Jeff Koons betaler du gjennom nesa. Og ørene. Og andre kroppsdeler.

Publisert

Utenfor samtidskunstkretser (og det er et ganske stort stykke utenfor) er den amerikanske kunstneren Jeff Koons først og fremst kjent for to ting: At han var gift med den ungarsk-italienske pornoskuespillerinnen og politikeren(!) Cicciolina, og hans kitschy skulptur av Michael Jackson og hans favorittape, Bubbles.

Her er enda en ting du vil huske ham for.

Ikke for folk flest.

Dette 2.75 meter høye kjempehjertet er ikke hans valetinsgave til Cicciolina. De ble skilt for lenge siden. Det er derimot en gave til hans ganske store og trofaste tilhengerskare, som får sjansen til å by på hjertet under en auksjon ved det berømte Sotheby's-auksjonshuset. De er ikke kjent for å tilby tilbudsvarer.

Hjertet, som har fått det opplagte navnet "Hanging Heart", er forventet å gå for rundt 108 millioner kroner når auksjonen går av stabelen den 14. november. Sotheby's avbetalingsordninger er dårlige, så dette er nok utenfor din rekkevidde.

Fem eks.

"Hanging Heart" tok hele ti år å fullføre fra planleggingsfasen til selve utførelsen, og regnes for å være ett av Koons aller viktigste verker. Hjertet er laget i bare fem eksemplarer, hver med sin unike farge.

Det er laget av en massiv mengde rustfritt stål (krom), og vekten er derfor svimlende - hele 1587 kilo veier kolossen. Det har tatt over 6000 arbeidstimer å sette det sammen, og det tok femten arbeidere fjorten sammenhengende timer å henge det opp i auksjonshuset.

Kjærleik.

Artistens hensikt med kunstverket er angivelig å uttrykke kjærligheten til sin sønn, som bør bli kjempeglad for at pappa tjener såpass bra som han gjør.

Hvem som selger akkurat dette eksemplaret er ikke kjent, men at kunstverden liker hva de ser er veldig kjent:

- Det er rett og slett et uforglemmelig verk. Hanging Hart er både mektig og romantisk - de to mest typiske trekkene ved seksualiteten. Det er høyst attråverdig, og en perfekt partner for dette ikon-drevne markedet, sier Alex Rotter, senior visepresident og seniorspesialist for samtidskunst ved Sothebys.

Sagt på en annen måte: Kjendiser(i) selger, også innenfor samtidskunsten.

Kilder: Born Rich og Art Knowledge News

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer