Ikke akkurat for deg og meg

Ikke akkurat for deg og meg

Nano-toalettet er så lite at et sandkorn til sammenlikning blir astronomisk.

Publisert

Når du sitter med øynene klistret til et massivt mikroskop hele dagen lang på jakt etter universets bestanddeler, er det ikke rart om du føler behov for å koble av med noe helt annet.

Dette "toalettet" er noe helt annet.

Mikroskopisk.

Det vant kategorien for den mest bisarre nano-fabrikasjonen under en konferanse som, vi innrømmer det, ble avholdt for en god stund siden.

Nano-fabrikasjon? Det er utviklingen og produksjonen av instrumenter eller tekniske anordninger som kan måles i nanometer, som vil si 10-9 meter, eller en milliontedel av en millimeter.

Atomdata?

Denne teknologien er først og fremst av interesse for dataingeniører, fordi den åpner døren til framstilling av mikroprosessorer og minnebrikker med ekstremt stor datatetthet. Noen spekulerer til og med i om det vil bli mulig å lagre én data-bit i ett enkelt atom.

Forskerne som deltok i den såkalte MicroGraph-konkurransen lot derimot den hvite forskerfrakken henge igjen i laboratoriet. I praksis har deltakerne manipulert fysiske strukturer på atomnivå, og altså bygget fullstendig meningsløse objekter og "mini-skulpturer" som kun kan observeres gjennom veldig kraftige mikroskop.

Vinnerbilder.

Gjenstanden du ser på bildet over er laget av Takahashi Kaito, og er fotografert gjennom et mikroskop som har forstørret nanotoalettet hele 15 000 ganger. Noen av de minste konstruksjonene har måttet blåses opp 150 000 ganger for å bli synlig for det blotte øyet.

Trykk på de små bildene til venstre for flere mikrograf-bilder!

Kilde: Spluch

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer