Hva holder du på med der inne?

Spurte far. "Smelter sammen atomer", svarte tenåringen.

Tenk først litt på hva du selv holdt på med på gutterommet da du var 15-16 år. Riktig. Det var ikke pent, og i hvert fall ikke et syn for de som sto utenfor døra og klødde seg i hodet mens de lurte på hvor dunkelyden kom fra.

LES OGSÅ:

Stortrommer er en uting.

Den amerikanske tenåringen Thiago Olsen er enda mer spesiell enn fornavnet sitt. Han har i løpet av en toårsperiode blitt medlem i den svært eksklusive gjengen amatører som har klart å reprodusere en kjernereaksjon innenfor husets lune, fire vegger.

Litt fysikk.

Hvis du glemmer alt det andre kjipe som skjedde på ungdomsskolen, er du kanskje klar for en liten oppsummering av hva kjernekraft egentlig er. Veldig enkelt forklart er en kjernereaksjon den samme prosessen som gir energi til både vår gode venn sola og til stjernene.

I solas kjerne forvandles hydrogen til helium ved hjelp av fusjon, en prosess som foregår i temperaturer på mellom 10 og 15 millioner grader celsius. Sagt på en enda mer innviklet måte så er kjernekraften det her er snakk om sammensmeltingen (fusjonen) av flere atomkjerner til en enda tyngre atomkjerne, i dette tilfellet altså flere hydrogenkjerner som blir til én stor heliumkjerne.

Avhengig av massen til atomkjernene som er involvert vil fusjonen etterfølges av enten en frigivelse eller en absorpsjon av energi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Puh.

eBay, selvfølgelig.

Ved hjelp av deler fra en lokal jernvarebutikk og eBay (visste vi det ikke) har videregående-eleven Thiago Olsen altså reprodusert denne prosessen i løpet av en brøkdel av et sekund - som i prinsippet betyr at tenåringen samtidig laget det første utkastet til en hydrogenbombe.

Beviset kom i november måned i fjor, hvor alt arbeidet Olsen har lagt ned ble kronet med noen få, bittesmå bobler i nøytron-dosimeteret, et apparat som måler strålingsdoser. Disse boblene er et biprodukt av kjernesammensmeltningen, og det endelige beviset på at den har funnet sted.

Plasma.

Apparatet produserer såkalt plasma (den "fjerde tilstanden til materie") med en temperatur på rundt 111 millioner grader celsius, men det gjør det så hurtig og i løpet et så kort intervall at verken apparatetet eller noen i nærheten tar skade av det.

Den noe spesielle konstruksjonen bruker riktignok mer energi enn den produserer, men er det egentlig noen vits å komme med innvendinger når en tenåring lager kjernekraft framfor å tagge ned bussen?

Trykk her for flere utrolige saker!

NB! De som ønsker å lese mer om hvordan og hvorfor anbefales å følge den delvis intrikate og delvis lettfattelige diskusjonstråden som følger saken på Wired.com.

Kilde: Wikipedia, Techeblog, Wired, Discover Magazine