Galskap på seks hjul

Shockwave Jettruck er ikke akkurat laget for norske veier.

Det finnes mange gode eksempler på at navnet bestemmer framtida di. Heter du Ole Ivar finnes det en 99.6 prosents sjanse for at du starter danseband og får både ølvom og dametekke på kjøpet, mens et navn som Jimmy Olsen betyr at du kan dirke opp dører før du har lært å gå, og at du sannsynligvis burde vært dømt for Nokas-ranet.

LES OGSÅ:

Sjokkerende.

Heter du derimot Les Shockley er du dømt til å lage noe sjokkerende - som Shockwave Jettruck, et aldri så lite mirakel av en trailer.

Shockley, som jeg nesten kunne giftet meg med for å få samme etternavnet, begynte allerede som sekstenåring å kjøre såkalte stock cars, vanlige personbiler med forsterket karosseri og stor motor som raser mot hverandre i billøp. Det var i 1960.

Etter mange år med racing og mekking laget han det som da var verdens kraftigste jetmotor i sitt slag, simpelthen kalt Shockwave. Det vil si, den heter SHOCKWAVE. En staver ikke navnet på en motor som yter 6 000 hestekrefter med små bokstaver, og som dessuten har sendt drag racing-biler opp i hastigheter på rundt 560 km/t.

Ikke laget i går.

Traileren over, som simpelthen kalles Shockwave Jettruck, er ikke noen ny oppfinnelse, men den fortjener oppmerksomhet likevel.

Les Shockley utviklet motoren til det som opprinnelig er en Peterbilt-trailer sammen med sin sønn, Ken. Den tredobbelte motoren yter til sammen 36 000 hestekrefter.

Her ligger vi derfor inn en kunstpause.

Show!

Traileren har i årevis blitt brukt i oppvisningssammenheng, og etter at Les pensjonerte seg har Ken nå overtatt jobben det er med å presse den blytunge doningen opp i toppfarten på rundt 480 kilometer i timen.

For å sette minst to streker under poenget pleier Shockwave-traileren å kjøre om kapp med et jagerfly av den litt eldre typen, noe du kan se et spektakulært eksempel på i videoen under. Opplegget er naturligvis arrangert, men det er likevel verdt din hele og fulle oppmerksomhet.

Kilde: Gizmodo og riairshow.com