LES OGSÅ:

1. Døden fra oven

Plen-dartpilene ser kanskje uskyldige ut, men de forårsaket 6.700 alvorlige skader og fire dødsfall i den perioden du kunne kjøpe dem i butikken.

Poenget med pilene var å kaste dem slik at de kom inni den gule plastringen du på forhånd hadde plassert langt uti hagen et sted.

For at det skulle være enkelt å se hvem som kom nærmest var tuppen på pilene gjort så tung at pilene alltid landet med spissen ned. Ulempen var selvsagt at det ble alvorlige skader om du eller naboungene tilfeldigvis sto i landingssonen…

At produsenten hadde advart tydelig om farene i den medfølgende bruksanvisningen ble ikke ilagt vekt etter alle ulykkene og ikke minst på grunn av de alvorlige skadene.

Leken ble forbudt i 1988.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!2. Atom laboratoriet

Ja, det er helt sant.

I 1951 lanserte A.C. Gilbert et radioaktivt læresett, litt som en avansert Merano-leke for fysikerne i barneklassen med andre ord…

For drøye 49,9 dollar, som jo var dyrt den gangen, kom settet blant annet med tre radioaktive kilder (riktignok med svært lave verdier) og en geigerteller sånn at de heldige barna enklest mulig kunne få med seg den klingende lyden av radioaktivt materiale…

Leken ble kun solgt i ett år, og eventuelle skader på barna som fikk leken er ikke kjent. Leketøysettet skal imidlertid ha inneholdt den samme isotopen (U238) som amerikanske soldater ble utsatt for under den første gulf-krigen.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!3. Hengekøye fra EZ Sales

Joda, den ser uskyldig ut, men kallenavnet ”Hang ten” kom ikke av seg selv. Mellom 1984 og 1995 ble nemlig 12 barn mellom 5 og 17 år alvorlig skadet etter kvelningsuhell i denne hengekøya.

Totalt ble det tilbakekalt 3 millioner eksemplarer.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!4. Den litt for sultne dukken

”Feed Me!” sto det på kartongen til denne dokka, men dessverre nøyde den seg ikke med en bit…

Når Mattel markedsførte denne dukken skrøt de av den motoriserte munnen, som tygde i seg godbiter. Dessverre var det ingen av-knapp på den motoriserte munnen, og da gikk det selvfølgelig som det måtte gå når ungene satte i gang.

Etter 35 finger- og hestehale-skader ble dukkeserien The Snacktime Kids tilbakekalt, og 500.000 kunder fikk tilbakebetalt prisen på 40 dollar.

Når vi tenker oss om, så er vel dette det nærmeste vi har vært å se en ekte Chucky fra Childs Play...

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!5. Flygende avkapper...

Før julesalget i 1994 lanserte Galoob Toys sin ”Sky dancer” som kort fortalt var en Barbie-dokke som fløy ut av stativet med eksplosiv kraft.

Firmaet trodde de satt på en gigantisk salgsuksess, og det gjorde de til dels også. Seks år senere måtte imidlertid produktet trekkes tilbake etter at over 150 barn hadde fått kuttskader etter at dukkens helikopterlignende arm-blader hadde gjort sitt.

Blant de innrapporterte skadene var øyeskader, hjernerystelser, brukne ribbein og løse tenner, og så alvorlige kuttskader i barnas ansikter at de måtte sys.

Ikke helt heldig med andre ord…

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!6. Beltespenne-pistolen

Vi elsker beltespenner, og denne beltespennen som altså inkluderer en kruttlappistol hadde garantert stått høyt på vår ønskeliste.

Dessverre viste det seg at pistolen gikk av bare det ble litt trykk mot beltet, og du med litt for stor mage vet hva det vil si.

Resultatet ble altså ”friendly fire” og små brannsår hos de uheldige…

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!7. Lag ditt eget skrekkabinett

”The Creepy Crawler Thingmaker” kom i 1964, og lot de heldige barna lage sine egne skrekkfigurer. Det høres jo bare helt herlig ut, men det som ikke var fullt så herlig var at guffa skulle helles oppi en slags støpefont som holdt koketemperatur.

Det gikk selvsagt som det måtte gå når barn og sterk varme er involvert: Med brannskader.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!8. Med kuler og krutt...

Denne kopien av en sørstatskanon fra den amerikanske borgerkrigen virket alt for godt.
For ikke bare var størrelsen på 30-tommer imponerende (omtrent som TVen din med andre ord), den kunne også skyte ut små og harde plastbiter.

Problemet var selvsagt at de falske kanonkulene kom opp i slik hastighet at de var farlige.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!9. Missil-skyter fra Battlestar Galactica

Det er antagelig ikke mange i Norge som kjenner til denne, men i 1978 var Star Wars hypen på topp verden over, og bidro sterkt til at TV-serien om Battlestar Galactia omtrent fikk kultstatus i USA.

Det ville selvsagt leketøysprodusenten Mattel utnytte, og vips kom den ene figurleken etter den andre. De mest populære figurene hadde også utskytbare missiler, og da skjønner du selvsagt hvordan dette endte.

Alle figurene ble trukket tilbake i 1979, og spesielt episoden der en gutt klarte å skyte en av missilene inn i sin egen munn fikk stor oppmerksomhet. Kanskje ikke så rart, missilen kilte seg nemlig fast i guttens spiserør, og det hele endte med et erstatningssøksmål på 14 millioner dollar fra guttens foreldre.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!10. Motorsykkel for barn

Personlig hadde jeg gjort hva som helst for å få en sånn som barn. Men med tanke på problemene Fisher Price hadde på sine modeller er det kanskje like greit at det aldri skjedde.

Disse modellene fungerte nemlig fint helt til poden gjorde det han strengt tatt aldri fikk lov til av mor, men som far stilltiende hadde gitt sitt samtykke til: Nemlig å vri gassen på maks.

Problemet var nemlig at gassen hengte seg opp når den nådde sitt maksnivå og motoren gikk for fullt. Resultatet kan du sikkert se for deg, og det må ha smelt grundig, for Fisher Price endte opp med å kalle tilbake hele 218.000 modeller fra markedet.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!