Verdens første mus var ingen skjønnhet

Men i motsetning til mange andre skjønnheter fungerte den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med et navn som Douglas C. Engelbart er det nødt til å bli noe av deg. Akkurat denne Engelbart fant opp den første datamusa, i år er det hele 40 år siden han leverte sin første patentsøknad på det som skulle bli en av verdens mest utbredte oppfinnelser.

LES OGSÅ:

Se. Er den ikke pen?

Tredesign.

Ok, kanskje ikke. Men da Engelbart fikk patenten innvilget i 1970 var ikke prosessindustrien like naturlig å konferere med som i dag.

Derfor er verdens første mus pakket inn i et stykke beiset tre. En liten klikkknapp på toppen gjorde det samme som dagens museknapper gjør, men ettersom høyre-klikk ikke var så utbredt på den tida, holdt det med én.

Hjul.

Som du kan se på bildet til venstre, hadde tremusa to store, tynne hjul, plassert vinkelrett på hverandre. Beveget en den til siden vil markøren følge samme retning, beveger en musa oppover eller nedover vil markøren følge etter.

Hvis du synes dette høres kjent ut er det fordi musa du har i venstre- eller høyrehånda oppfører seg helt likt.

Og, ja, Engelbart er fortsatt i live, og, ja, han er av både norsk og svensk avstamning. Vi inviterer til duell for å avgjøre hvem som kan påberope seg skryterett rundt juletider.

Du kan lese alt du vil vite om Engelbart på Wikipedia.

Kilder: Techeblog og Wikipedia