Mobilladerne samles til ett rike

EU har lyktes.

Vi vet om minst én gruppe som kommer til å grine av denne nyheten: Produsentene av multifunksjonsladere, som sannsynligvis i dette øyeblikk roper "selg! selg!" på børsen, og som kanskje også vurderer en karriere som støvsugerselger.

LES OGSÅ:

Den europeiske union har nemlig klart det mange har håpet noen ville klare før eller seinere: Få så å si alle de store mobilprodusentene til å bli enige om én felles standard for mobilladere.

Spagetti-slutt

Det betyr med andre ord at det forhåpentligvis blir slutt på kabel-spagettien som preger familier der noen bruker Nokia, andre bruker Sony Ericsson, og en tredje kanskje bruker Apples iPhone. Det vil også bli slutt på sløseriet som følger med det faktum at mobilprodusentene aldri har blitt enig om én felles ladestandard.

- Folk vil ikke lenger måtte kaste laderne sine bare fordi de kjøper ny mobiltelefon, sier EUs industrikommisær Günter Verheugen ifølge Reuters, og legger til at estimat viser at uønsket mobiltilbehør alene genererer flere tusen tonn avfall i Europa hvert år.

SLIK SER DEN UT: Micro-USB blir den nye ladestandarden for mobiltelefoner.
SLIK SER DEN UT: Micro-USB blir den nye ladestandarden for mobiltelefoner. Vis mer


Harmoniseringen, som innebærer opprettelsen av en såkalt EU-norm, kommer til å bruke den allerede eksisterende micro-USB-pluggen. Den benyttes i dag av flere mobiltelefoner, men noen, som for eksempel Apples telefoner, bruker en helt annen standard.

- Neste år

Reuters skriver at EU mener de første telefonene som er kompatible med den nye standarden vil komme på markedet neste år, men ettersom slike mobiler altså allerede finnes, antar vi at de mener at produsenter som per i dag ikke benytter seg av micro-USB, vil gjøre det i 2010.

Produsentene som har skrevet under avtalen er Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Apple, LG, NEC, Qualcomm, Research In Motion (RIM/Blackberry), Samsung og Texas Instruments.

Det betyr at et navn som for eksempel HTC mangler, men vi ser ikke noen grunn til at ikke også de vil hoppe på micro-USB-toget om ikke så altfor lenge.