Luksus-Linux

En liten kasse er nemlig luksus i datasammenheng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å, Linux, kjære Linux. Denne vakre drømmen om et Che Guavara-aktig operativsystem som er gratis og monopoldrepende og stabilt og altmuligmann på én og samme tid.

LES OGSÅ:

Hvis en først abonnerer på denne drømmen trenger en fortsatt maskinvare, og hva er vel bedre enn maskinvare som knapt tar opp plass?

Bitteliten.

Den tyske nettsjappa og PC-produsenten Manufactum har satt sammen en minimalistisk Linux-kasse kalt Manuscriptum, og som måler usle 18 x 11.2 x 4.8 centimeter.

Prosessoren er riktignok på beskjedne 500MHz (type AMD Geode LX800), og den leveres ikke med mer enn 80GB harddisk og 512MB DDR 400 minne (utvidbart til 1GB), så hvis du synes det lukter litt 2001 nå er det det delvis riktig.

Men den usle boksen veier bare 900 gram, noe som er alt annet enn 2001, og den kan produsere skjermsignaler på 1920 x 1400 piksler med det innebygde grafikkortet.

Softwarevedlegg.

Manuscriptum leveres med Debian Linux og det grafiske miljøet KDE, i tillegg til Firefox-nettleseren, Open Office og pdf-leseren Foxit.

Prisen er ikke spesielt høy for en så liten maskin - rundt 3500 kroner (uten frakt og moms) - men ettersom prosessorkraften er litt i overkant av hva en hamster presterer i løpehjulet er ikke dette noe du bruker til å spille tunge 3D-spill.

Kilde: Gizmodo