Øreplager etter bading? Her er rådene. Foto: Colourbox.com
Øreplager etter bading? Her er rådene. Foto: Colourbox.comVis mer

Bort med dottene

Hvordan bli kvitt vann i øret? Her er rådene.

Vanndotter i ørene er et vanlig problem for deg som svømmer mye, og for deg oppholder seg mye i vannet i ferien. Det kan i beste fall være irriterende. I verste fall medfører dottene helsemessige konsekvenser i form av redusert hørsel og øreinfeksjoner.

LES OGSÅ:

Les også: Advarer mot tørrdrukning

Svømmeøre

Vann som blir liggende i øregangen kan lett resultere i en betennelse. "Swimmers ear", eller svømmeøre om vi skal fornorske uttrykket, omfatter alle former for betennelser som dykkere, svømmere eller andre som kommer i kontakt med vann kan få i det ytre øret.

- Det er i hovedsak bakterier som forårsaker selve infeksjonen, men grunnlaget blir lagt av den mekaniske påvirkningen vanntrykket har i øregangen på huden og trommehinnen. Det vil ofte tilkomme soppinfeksjon i et slikt øre, fordi sopp trives der det er blitt litt fuktig og er varmt, skriver øre-nese-halslege Mads H. Moxness hos Lommelegen.

Les også: Sjekk badevannet på nett

Svømmeøre og øreverk er kanskje feriesykdommer du ikke er forberedt på. Dette forekommer særlig hos barn som bader i svømmebasseng. Det er ikke alltid vannkvaliteten er så bra i bassengene. Dette, sammen med høye temperaturer, gjør "svømmeøre" vanlig blant sydenturister.

Slik reduserer du problemet

Denne dingsen lover deg å fjerne ett av sommerens mest irriterende problemer ... Foto: Produsenten
Denne dingsen lover deg å fjerne ett av sommerens mest irriterende problemer ... Foto: Produsenten Vis mer

Får du vannpropper i ørene etter bading, blir du rådet til å riste ut vann i øregangen skikkelig etter hvert bad. Men det kan være vanskelig å få ut vannet, spesielt på barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette problemet kan imidlertid være løst, skal vi tro de som selger dette apparatet. The Swimmer's Ear Eliminator er en oppladbar sak som skal hjelpe deg å bli kvitt vanndotter i ørene. Vi har funnet det i den amerikanske nettbutikken Hammacher Schlemmer, men ser ikke bort fra at det selges også andre steder. Nettbutikken skriver at apparatet er utviklet av øre-nese-hals-spesialist Hamilton P. Collins II, og anbefaler det til de svømmere og til de som ofte får øreinfeksjoner. Spesielt barn.

Apparatet sender en mild luftstrøm inn i øregangen i 80 sekunder, noe som rett og slett skal tørke ut fuktigheten som måtte ha samlet seg der.

Les også: Du er en bakteriebombe

Apparatet kan foldes sammen for transport, og inneholder fire munnstykker i ulike farger, slik at hvert familiemedlem kan ha sitt faste. Etter lading (tar tre timer) skal batteriet holde til 50 omganger med øretørking. Pris? 99,95 dollar, tilsvarende 630 kroner. I tillegg kommer toll og spedisjonsgebyr. Ta kontakt med nettbutikken for svar på hva det koster å sende til Norge.

Eventuelt kan du rett og slett bruke ørepropper under bading.

Les også flere tips mot vanlige ferieproblemer