Øreplager etter bading? Her er rådene. Foto: Colourbox.com
Øreplager etter bading? Her er rådene. Foto: Colourbox.comVis mer

Bort med dottene

Hvordan bli kvitt vann i øret? Her er rådene.

Vanndotter i ørene er et vanlig problem for deg som svømmer mye, og for deg oppholder seg mye i vannet i ferien. Det kan i beste fall være irriterende. I verste fall medfører dottene helsemessige konsekvenser i form av redusert hørsel og øreinfeksjoner.

LES OGSÅ:

Les også: Advarer mot tørrdrukning

Svømmeøre

Vann som blir liggende i øregangen kan lett resultere i en betennelse. "Swimmers ear", eller svømmeøre om vi skal fornorske uttrykket, omfatter alle former for betennelser som dykkere, svømmere eller andre som kommer i kontakt med vann kan få i det ytre øret.

- Det er i hovedsak bakterier som forårsaker selve infeksjonen, men grunnlaget blir lagt av den mekaniske påvirkningen vanntrykket har i øregangen på huden og trommehinnen. Det vil ofte tilkomme soppinfeksjon i et slikt øre, fordi sopp trives der det er blitt litt fuktig og er varmt, skriver øre-nese-halslege Mads H. Moxness hos Lommelegen.

Les også: Sjekk badevannet på nett

Svømmeøre og øreverk er kanskje feriesykdommer du ikke er forberedt på. Dette forekommer særlig hos barn som bader i svømmebasseng. Det er ikke alltid vannkvaliteten er så bra i bassengene. Dette, sammen med høye temperaturer, gjør "svømmeøre" vanlig blant sydenturister.

Slik reduserer du problemet

Denne dingsen lover deg å fjerne ett av sommerens mest irriterende problemer ... Foto: Produsenten
Denne dingsen lover deg å fjerne ett av sommerens mest irriterende problemer ... Foto: Produsenten Vis mer

Får du vannpropper i ørene etter bading, blir du rådet til å riste ut vann i øregangen skikkelig etter hvert bad. Men det kan være vanskelig å få ut vannet, spesielt på barn.

Dette problemet kan imidlertid være løst, skal vi tro de som selger dette apparatet. The Swimmer's Ear Eliminator er en oppladbar sak som skal hjelpe deg å bli kvitt vanndotter i ørene. Vi har funnet det i den amerikanske nettbutikken Hammacher Schlemmer, men ser ikke bort fra at det selges også andre steder. Nettbutikken skriver at apparatet er utviklet av øre-nese-hals-spesialist Hamilton P. Collins II, og anbefaler det til de svømmere og til de som ofte får øreinfeksjoner. Spesielt barn.

Apparatet sender en mild luftstrøm inn i øregangen i 80 sekunder, noe som rett og slett skal tørke ut fuktigheten som måtte ha samlet seg der.

Les også: Du er en bakteriebombe

Apparatet kan foldes sammen for transport, og inneholder fire munnstykker i ulike farger, slik at hvert familiemedlem kan ha sitt faste. Etter lading (tar tre timer) skal batteriet holde til 50 omganger med øretørking. Pris? 99,95 dollar, tilsvarende 630 kroner. I tillegg kommer toll og spedisjonsgebyr. Ta kontakt med nettbutikken for svar på hva det koster å sende til Norge.

Eventuelt kan du rett og slett bruke ørepropper under bading.

Les også flere tips mot vanlige ferieproblemer