iPhone på andre telefoner enn Apples? Rykte, rykte... Foto: Apple
iPhone på andre telefoner enn Apples? Rykte, rykte... Foto: AppleVis mer

Apples iPhone-mobil er endelig her

Apple har muligens gjort det igjen.

Steve Jobs hadde ventet i to og et halvt år på å introdusere iPhone, og når det endelig skjedde i dag (eller kveld som tilfellet er for dere hjemme i Norge), så gikk publikum omtrent like mye av skaftet som de ville gjort hvis skaperen selv trådte ned på jorda et lite øyeblikk.

LES OGSÅ:

Og, ja. Den heter iPhone. Har Apple bakbundet Linksys?

Uansett, Steve Jobs lover naturligvis en mobil revolusjon.

Se bilder av brukergrensesnittet og mobiltelefonen til venstre - klikk på bildene!

Kjører Apples OS.

Først av alt: Mobilen kjører OS X, Apples eget operativsystem. Det burde gi gåsehud til de aller fleste Mac-entusiaster.

For det andre: Den har et helt unikt, og veldig patentert, multi-touch-system. Apples iPhone er med andre ord bare en stor trykkfølsom skjerm på 3.5-tommer med den høyeste oppløsningen Apple noen gang har hatt i en skjerm, 160ppi. Den eneste vanlige knappen du finner er en hjem-knapp.

Multi-touch-systemet betyr simpelthen at du kan trykke på flere steder på skjermen samtidig, og at en dessuten kan gjøre ulike kommandoer via ulike fingergester (som å sveipe fingeren over skjermen, eller "knipe" og "strekke" fingrene for å zomme inn og ut på et bilde - for eksempel).

Tynn med kamera.

Ellers er iPhone bare 11.6 millimeter tykk, den har et 2 megapiksel-kamera, vanlig hodetelefonutgang på 3.5mm (mini-jack), 8GB lagringsplass, og kan synkroniseres med iTunes om en hvilken som helst iPod. Den kan følgelig også vise bilder og video og spille musikk nesten som om det var en vanlig Mac ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den har også blåtann med EDR, firebånds GSM, radio, Edge - og Wi-Fi. Det er en ganske komplett pakke. Men, eh, den har ikke 3G. Den stygge, durende lyden du hører akkurat nå er mobilnerdene som hyler Hæh?! Ingen 3G på en telefon laget for 2007?!.

Smør deg med tålmodighet.

iPhone har dessuten en nærhetssensor, som merker når du løfter telefonen opp mot øret og deretter skrur av displayet og det trykkfølsomme tastaturet på skjermen. Den har også lyssensor som justerer skjermlysstyrken avhengig av eksterne lysforhold, og et såkalt akselerometer som merker når telefonen holdes i landskaps- og portrettmodus, og som automatisk roterer skjermen.

Mobilen lanseres i USA i juni, men kommer ikke til Europa før mot slutten av året.

Prisen blir 499 dollar for 4GB-modellen, og 599 dollar for 8GB-utgaven - eller henholdsvis rundt 3200 og 3900 kroner.

Trykk her for flere kule, tøffe, livsnødvendige og morsomme ting å bruke penger på!