Yves Rossy er den flyvende sveitser

Du trodde kanskje Sveits var et nøytralt land. Ikke nå lenger.

Den lille blåmeisen som ser så uskyldig ut der den sitter og hakker på hodet til bestemor fordi du la smuler der, den har én stor fordel i forhold til deg: Den kan fly.

LES OGSÅ:

Greit, du kan også fly, men på økonomiklasse med tre centimeter beinrom, gretne flyvertinner og en pilot hvis mumling kan bety alt fra "vi styrter" til "vi må mellomlande for å slippe av en fyllik fra Trøndelag".

Fri som fuglen.

Yves Rossy fra Sveits har for lengst oppnådd det alle angivelig vil, nemlig å fly som en fugl. Ikke gjennom ussel fallskjermhopping, men via en jetdrevet vingekonstruksjon som er så spektakulær at selv kongeørna blir misunnelig.

Rossy, også kjent som jet-man og fusion man, har allerede holdt på med denne øvelsen noen år. Den tidligere jagerpiloten på 48 år brukte først rundt fem år på å utvikle et par karbonfiber-vinger, og han skapte overskrifter i 2003 da han hoppet ut av et fly og fløy 1.2 mil fra et utgangspunkt på rundt 3000 meter. Disse vingene hadde ikke motor, men frøet var sådd og Rossy fikk blod på tann.

Går lynraskt.

Fire år seinere har Rossy allerede vært godt i gang med jetvingeprosjektet, som bruker flydrivstoff for å sende den gale sveitseren ut på en luftetur med en hastighet på opptil 185 kilometer i timen.

De aerodynamiske vingene har et spenn på tre meter, og håndtak som brukes til elektronisk kontroll over vingetuppene. Dette gir Rossy muligheten til å velge om han vil simpelthen gå inn i glideflukt, eller stupe nedover mot bakken.

Rossys flyturer begynner alltid i et småfly, hvor han krøker seg sammen med de sammenleggbare karbonvingene festet på ryggen, før han hopper ut, glir en stund uten motorkraft, og til sist fyrer opp jetkraften idet han har oppnådd optimal stabilitet.

Turbulent tur.

Landingen skjer fortsatt på den gode, gamle ekstremsportmåten - ved hjelp av en vanlig fallskjerm.

Som med alle fly kan alt skje underveis. Og med "alt skje" mener vi naturligvis at noe kan gå veldig, veldig galt, som at én eller begge motorene svikter, turbulens, ukontrollert rotasjon - eller at Rossy får en fugl i kjeften og mister lysten på alle matretter som involverer fugl for all framtid.

På videoen under kan du se sveitseren i aksjon. Det er, for å si det mildt, et syn.Kilde: Spluch og Gizmag