Verdens største teleskop

Har kostet over 1 milliard kroner.

Det har tatt 7 år å bygge og har kostet godt over 1 milliard kroner, men nå er endelig verdens største teleskop klar til å utforske stjernehimmelen. Dermed kan vi kanskje få svar på om vi er alene her i verden, eller om vi snart må forberede oss på en invasjon fra hissige romvesener.

LES OGSÅ:

Teleskopet vil fungere som et vindu rett inn i kosmos og målet er å oppdage og studere planeter som ligner på jorden.

Gigantisk konstruksjon.

Great Canary Telescope balanserer på en 2400 meter høy fjelltopp på La Palma, og det er ingen tilfeldighet at teleskopet ble plassert akkurat her. Luften skal være en av de klareste i verden og dermed ligger alt til rette for å kunne studere fremmede himmellegemer.

Selve linsen veier hele 17 tonn og består av 36 kjempespeil med en diameter på 10,4 meter.

Teleskopet åpner for en ekstrem utsikt ut i det hinsidige og skal være i stand til å se tilbake i tid ved å fange opp lys som ble sluppet ut for både en og to evigheter siden. I tillegg vil du kunne se nye stjerner bli født og studere svarte hull.

- GCT er i stand til å observere ting som er så små, eller så langt borte, at bare en liten del av lyset kommer frem til oss. Det vil også oppdage objekter nærmere jordkloden som produserer litt lys, eller ikke noe lys overhodet, forklarer prosjektansvarlig Pedro Alvarez.

Her kan du lese mer om superteleskopet!

Kilder: Gizmodo, Canariposten