Verdens største helikoptere

Så store at du ikke vil være i nærheten når de lander. Sjekk de utrolige bildene og den sinnsyke videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russerne har ikke bare verdens største fly, de har også to av de største helikopterne verden har sett.

LES OGSÅ:

Det største noengang er MiL V-12.

Da verdens største helikopter lettet fra bakken tidlig på 60-tallet kan vi anta at det ble innkalt til et aldri så lite hastemøte i NATO – for dette hadde de neppe ventet.

Som du ser av bildene til venstre eller i videon nedenfor har V12 to gigantiske rotorer som henger på hver sin side av den enorme vingen. Hver rotor har et diameter på hele 35 meter, og avstanden mellom de to rotorenes blader er på hele 67 meter – noe som skal være lenger enn på en Boeing 747.

Verdensrekord? I 1969 satte V-12 verdensrekord i løfteevne da den klarte å løfte en last på over 40 tonn, noe som selv i dag anses som tilnærmet uslåelig. Dessverre viste det seg at helikopteret var så stort at det også ble uhåndterlig å håndtere i lufta, og totalt ble det kun laget to stykker. Sjekk videoen under for å se hvordan beistet flyr;


Dagens største er Mil-26.

Mil-26 var det første helikopteret hvor rotoren har hele åtte blader, og med en lasteevne på hele 20 tonn klarer dette transport og lastehelikopteret faktisk dobbelt så mye som amerikanernes arbeidshest Chinook.

Også når det gjelder helikopterkroppens lengde blir Chinooken lillebror; for der Mil-26 er hele 40 meter lang stopper Chinooken på 15,5 meter.

Fakta: Maksfart er 295 km/t, mens marsjfarten ligger på 250 km/t. I tillegg til besetningen på fem personer har du plass til 82 passasjerer. Mil V-12 skal forøvrig fint klare å lande trygt selv om bare en av de to gigantmotorene virker.

Som du ser i bildespesialen til venstre vil det si at Mil-26 fint løfter semitrailere og cointanere over selv de mest ugjestmilde strøk. Russiske UTair leier for øvrig ut beistet om du vil ha flyttelasset ditt levert på en noe utradisjonell måte – oppgitt timepris 30.000 dollar, og det er antagelig uten flybensin.

Kilder: UTair, ukdirectva og Spluch.