Tar deg til nye høyder

Ikke akkurat en personheis.

Båter har fortsatt én vesentlig mangel: De kan ikke fly.

LES OGSÅ:

Og så er det vanskelig å tenne grill-bål i dem uten at en risikerer at treverket tar fyr, men det er ikke så viktig her.

Planløsning.

Britiske vannkanaler er praktiske fordi de kan brukes til å styre vannstrømmen, og for å lage demninger som genererer energi. Slike kanaler skaper derimot problemer for kanalbåtene, som ikke uten videre kan hoppe fra ett vannplan til et annet uten å rope på superhelter som bare finnes i tegneserier.

The Falkirk Wheel gjør superheltene overflødig. Denne gigantiske båtheisen er lokalisert i sentral-Skottland, nærmere bestemt en by ved navn Falkirk, og er bindeleddet mellom to kanaler som har en høydeforskjell på hele 24 meter.

Det ble åpnet med pomp og prakt og dronningen for ganske nøyaktig fem år siden, og er en imponerende, mektig og ikke minst nyttig kjempekonstruksjon.

Balansekunst.

Hjulet har en diameter på 35 meter, og består av to motstående armer bundet sammen gjennom en sentral sylinder, og som gjør at de kan befinne seg 15 meter fra hverandre.

Falkirk-installasjonen er gjennom en 180-graders rotasjon i stand til å løfte en båt fra den ene kanalen til den andre på under fire minutter, uten at hjulet bruker særlig med energi i løpet av løfteprosessen - først og fremst fordi den er perfekt balansert gjennom to såkalte senkekasser.

Eureka!

Disse kassene står mot hverandre, og gjør at heisen veier like mye med og uten båten den frakter. Hvis du kan din Arkimedes forstår du også hvorfor.

Hjulet kostet rundt 200 millioner kroner, og du kan se en demonstrasjon av det vanvittige løftet i videoen under.

Kilde: Spluch