Svinger like mye som renta

Denne kjempekula gjør en ekstremt viktig jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høye mennesker har en lei tendens til å tippe over og falle i bakken når det blåser kraftig. John Cleese, for eksempel - han har truffet asfalten ganske mange ganger i sitt liv. Det skyldes at det høye tyngdepunktet ikke er så enkelt å stabilisere.

LES OGSÅ:

Så når verdens høyeste, fullførte bygning skal takle alt fra svært kraftig vind til jordskjelv er det en fordel om ting står støtt. Kjempekula på bildet er ekstremt viktig i så måte.

Skjelver i buksene.

Bygningen vi snakker om er 101 etasjer høye Taipei 101 i Taiwan. Den er plassert drøye 180 meter fra en såkalt forkastningslinje, som fort kan bli åstedet for så store bevegelser i jordskorpa at resultatet blir et kraftig jordskjelv.

For å motvirke uønskede svingninger i bygningen monterte arkitektene bak Taipei 101 en 20 milloner kroner dyr og 728 tonn tung kjempekule midt i bygget. Den har en diameter på 5.5 meter, består av 41 stålplater, og svever i løse lufta ved hjelp av flere 9 centimeter tykke vaiere festet i bygget.

Motsatt er bra.

Kula skal angivelig motvirke svingninger i bygget med opptil 40 prosent. Det nøye justerte og svintunge stålplatemonsteret vil til enhver tid svinge i motsatt retning av skyskraperen, og således redusere effekten av vind og bevegelser i bakken. Sjekk denne animasjonen for en illustrasjon av prinsippet.

Nøyaktig hvor effektiv kula er ble demonstrert den 10. mai i år. Da rystet et voldsomt jordskjelv deler av Kina, men rystelsene nådde også Taiwan - og Taipei 101. Turister kan fritt ferdes i området rundt kula, og en av dem som befant seg akkurat der den dagen var YouTube-brukeren "phuaalvin".

Han kjente heldigvis til sine forpliktelser overfor resten av Internettet, og filmet kula mens den jobber livet av seg for å holde den 509 meter høye bygningen i loddrett vater.

Sjekk den imponerende videoen under, så forstår du litt bedre hvorfor

Kilde: Deputy Dog

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!