Superflop(p) fra Nec

Skrur opp hastigheten til overlydsnivå, mer eller mindre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NECs siste tilskudd til supercomputerstammen er ikke akkurat noe du setter i stua. Ok, du kan sette den i stua hvis du tilfeldigvis driver med regneoperasjoner som involverer jordas tilblivelse og svarte hull, men, mellom deg og meg, du gjør jo ikke det.

LES OGSÅ:

SX-9 er ifølge Nec den "raskeste superdatamaskinen" noensinne.

Billioner.

Kappløpet mellom store datanavn som Hitach, IBM, Intel og SGI om å lage den aller raskeste datamaskinen har pågått siden 70-tallet, og med SX-9 skal Nec nok en gang ha trukket det lengste strået.

Denne modellen er i stand til å foreta utrolige 839 billioner såkalte flyttallsoperasjoner per sekund. For ordens skyld: en billion er det samme som en million millioner, eller et ett-tall etterfulgt av tolv nuller.

Maskinen, som Nec påstår de allerede har solgt over 1000 eksemplar av, skal brukes til avanserte, vitenskapelige beregninger innenfor felter som metereologi, romfart og større forskningsinstitutter- og selskaper. Den består av flere CPUer, der hver CPU-kjerne er presterer nøyaktig 102.4 gigaflops (en gigaflop tilsvarer én milliard flyttallsoperasjoner per sekund).

Unix.

SX-9 kjører operativsystemet Unix System V, og den såkalte vektor-superdatamaskinen kan ved hjelp av avanserte delingssystemer benytte seg av en minnekapasitet på opptil én terabyte (tusen gigabyte), og dessuten oppnå overføringshastigheter mellom SX-9-boksene på opptil 128 gigabits per sekund.

Det er ganske raskt.

Prisen er ikke kjent, men innenfor dette feltet er prisen heller ikke viktig.

Kilde: Akihabara News