Super duper

Et kapell synes som et passende sted for en datamaskin med disse dimensjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Supercomputere har omtrent samme forholdet til en vanlig PC som sola har til et lite tettsted i bygde-Norge. Det er ikke tvil om hvem som er størst.

LES OGSÅ:

Den spektakulære utgaven du ser på bildet over er plassert i helt riktige omgivelser i så måte.

Stor og rask.

Denne spanske supercomputere er den niende største i verden, og den femte raskeste. Holder vi derimot resten av verden utenfor, og bare inkluderer Europa, er MareNostrum den aller største (anno 2006).

Maskinparken tilhører Barcelona Supercomputing Center, og består av 2560 JS21 blade-server-noder, hvorav hver node har to 2.3GHz dual-core IBM 64-bit PowerPC970MP-prosessorer. Det gir til sammen 10240 kjerner.

Mer enn nok til å kjøre Doom eller Microsoft Word, med andre ord.

MareNostrum har, i tillegg til et fantastisk navn, dessuten 20 terabyte RAM, og 280 terabyte harddiskplass.

Luksus-Linux.

Den spanske kjempen knytter sammen alle serverne ved hjelp av SUSE Linux, en kommersiell distribusjon av frivareoperativsystemet Linux, og kan produsere 62.63 teraflops i gjennomsnitt, og 94.21 teraflops når systemet kjører for fulle mugger.

Det utroligste av alt er likevel plasseringen. Der supercomputere vanligvis stues bort i lagerliknende universitetsbygg, har MareNostrums omgivelser så mange religiøse overtoner at en konfirmasjon eller en nattverd ikke er helt malplassert. Dette er det det ser ut som: et (forhenværende) kapell.

Likevel, det som er vakkert på overflaten er gjerne ikke fullt så vakkert når en begynner å grave, og MareNostrum fylles med de sedvanlige kablene og kabinettene hvis en går i dybden. Se bildene til venstre for over og under-bilder.

Kilde: New Launches

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!