Planetarium-Tellurium er verdt et studium

Galaktisk klokke med galaktisk pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glem Casio-klokker med enorme digitale display, glem armbåndsur fra ukjente kinesiske produsenter som høres ut som en ny sykdom det fortsatt ikke finnes kur for.

LES OGSÅ:

Dette er en klokke.

Tungmetall.

Planetarium-Tellurium har et like ambisiøst navn som den har ambisiøst innhold. Et planetarium har tradisjonelt sett vært et pedagogisk verktøy for å demonstrere astronomiske prinsipper og planetenes uendelig kjedelige hverdag (rundt og rundt), men når en kombinerer det med en bordklokke og mye edelt metall er det plutselig selve prosjektet som er astronomisk.

Planetene midt i klokka er en modell av hvordan en bitteliten del av universet ser ut akkurat nå. Selv om jorda relativt sett er altfor stor - i virkeligheten er den 109 ganger mindre enn sola - vil du sette pris på størrelsen når du skal lokalisere Bergen, Voss eller andre geografiske posisjoner.

Panelet på klokkas forside viser dessuten dato, tidsligning og planetenes årlige kretsløp.

Ekstrem presisjon.

Også avstanden mellom for eksempel Venus, månen og Merkur er relativt sett feil, men det som derimot ikke er spesielt feil er presisjonen på rotasjonen. Det er her det horologiske presisjonsnivået til produsent Richard Mille kommer inn i bildet.

Mille er kjent for å lage klokker som koster like mange industriarbeiderlønninger som det finnes polakker i byggebransjen, og prislappen på Planetarium-Tellurium ligger angivelig på godt over en million dollar, eller seks millioner kroner.

Noe av forklaringen på den høye prisen er byggematerialet, som blant annet består av titan, gull, sølv, bronse og rød korund, for ikke å snakke om at det har tatt ti år å utvikle

En annen forklaring er tiden klokka har tatt å utvikle. De planetariske beregningene og kalkulasjonene er gjort av en ansett astrofysiker, og er så presise at den eneste egentlige feilmarginen er at jordas rotasjon om sin egen akse vil bli én(!) grad feil i løpet av 7.7 år. Akkurat.

Må trekkes opp.

Til sammenlikning vil det ta 168 år før månerotasjonen rundt jorda oppnår et tilsvarende avvik, mens jordas gang rundt sola vil avvike med minus en grad på utrolige to millioner år.

Hvis du trodde du visste hva presisjon var har du nå fått sjansen til å tenke deg om.

Planetarium-Telluriumet trekkes opp ved hjelp av et håndtaksystem, og varer i femten dager på ett opptrekk. En uendelighetskalender på fronten er utstyrt med med hurtigkorrigering, slik at den steinrike milliardæren som plukker opp mesterverket når det legges ut for salg enkelt kan justere datoen framover eller bakover.

Selv om det anbefales at klokka renses og vedlikeholdes hver femte år, er den laget for å vare i 350 år.

Det er litt lenger enn iPoden din kommer til å vare.

Kilde: The Watchismo Times