MQ-9 er krigens nye ansikt

Et angrepsvåpen som kunne vært hentet fra et hvilket som helst videospill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å si at George W. Bush og de amerikanske krigshaukene sliter i Irak er omtrent som å si at sommeren i Norge Oslo har vært litt fuktig. Det er en enorm underdrivelse.

LES OGSÅ:

Nå setter amerikanerne inn enda et angrepsvåpen, i tillegg til de hundretusener av amerikanske soldatene som allerede finnes i området. MQ-9 er de tre tegnene som flytter krigen opp på et nytt nivå - eller ned et nivå, alt etter hva du synes om ansiktsløs krigføring.

Atomics.

MQ-9 er utviklet av selskapet med det fryktinngytende navnet General Atomics, og er et såkalt UAV, eller unmanned aerial vehicle, om du vil.

Det betyr i klartekst at flyene er pilotløse, og ettersom de styres via et kontrollsenter på bakken risikerer heller ikke amerikanerne livet når det tas i bruk. Dette senteret kan nemlig ligge flere hundre mil fra området der flyet er operativt, ettersom navigeringen skjer ved hjelp av satelittstyring.

Skikkelig fjernstyring.

Det er også mulig å styre flyene fra et av det amerikanske forsvarets baser i Nevada-ørkenen, og det tar sikkert ikke lang tid før det lages spill hvor tenåringer tror de sitter hjemme foran PCen og bomber flybaser i utlandet som ikke eksisterer, mens de egentlig deltar i USAs krigføring i utlandet.

Hittil har slike fly, eller droner som de også kalles, vært brukt til mer defensive oppgaver som rekognosering og spionasje, men nå skal de i tillegg kunne brukes som angrepsvåpen i både Irak og Afghanistan, eller Irakistan som de som lekte for mye med bokstavkjeks i barndommen kaller det.

Flyet har fått det passende kallenavnet Reaper, som kan bety "mannen med ljåen", og det er omtrent det de som blir angrepet av MQ-9 møter. Hver MQ-9 har kapasitet til å bære hele 14 satelittstyrte Hellfire-raketter, og utgjør derfor et svært dødelig alternativ til for eksempel vanlige jagerfly.

Enorme vinger.

MQ-9 veier fem tonn, og er fire ganger så tung som sin mindre forgjenger, spionflyet Predator. Det er 11 meter langt og 3.56 meter høyt, og har et vingespenn på over 20 meter. En Honeywell reaksjonsmotor (jetmotor med propell) gir Reaper en toppfart på 405 km/t, og en maksimal flyhøyde på 50 000 fot, eller 15 200 meter.

Flyene skal etter planen tas i bruk i løpet av høsten 2007 og våren 2008.

Trykk på PLAY på videoen under for eksempel på hvordan slike UAV-fly styres.

Kilde: Gizmodo

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!