Maltese Falcon kan lære deg noe

Om størrelse og penger.

Hva får en egentlig for rundt 800 milllioner kroner i dagens samfunn, med høye bensinpriser, dyre leiligheter og enda dyrere smågodt.

LES OGSÅ:

Vel, ganske mye, viser det seg.

Storveis.

MultimillionærenTom Perkins er til tross for sine 75 år en eventyrlysten mann, og etter å ha slått seg fram på aksjer og andre kapitalistiske spekulasjoner gjennom et langt liv fikk han i fjor levert Maltese Falcon til seg og sine - en av de tre største yachtene som er bygget noensinne.

Det 88 meter lange og 1367 tonn tunge monsteret kostet altså nesten 800 millioner, og ble bygget av en tyrkisk yachtprodusent.

Den har hele åtte kabiner til mannskapet, mens gjestene blir avspist med seks. Toppfarten ligger på 19.5 knop, og Maltese Falcon har en drivstoffkapasitet på vanvittige 81 300 liter.

Svært rigg.

De frittstående karbonfibermastene er like høye som en 20-etasjers bygning. Hvis yachten skulle ankre opp ved siden av Frihetsgudinnen i New York ville seilmastene rukket helt opp til lovtavla hun holder i venstrearmen.

Mastene er del av et nytt riggsystem kalt DynarRig, og hver karbonfibermast er hul og bare fem tommer tykk ved basen, og usle en halv tomme på toppen. Belastningen som forårsakes av seilene måles ved hjelp av fiberoptikk i toppen av hver mast, og tatt i betraktning at de femten seilene har en samlet størrelse på nesten 8000 kvadratmeter er det ikke småtteri det er snakk om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis vinden løyer eller forsvinner drives Maltese Falcon framover av 75 motorer, som er rundt regnet 74 flere enn jeg har i bilen min.

Ikke Windows.

Selv om store deler av båten er datastyrt, noe som blant annet gjør at én person kan styre mastodonten alene(!), har ikke eier Tom Perkins tatt sjansen på å overlate alt til teknikken. Som han sier til Wired:

- Ikke tale om at jeg lar Bill Gates kontrollere båten min. Jeg vil aldri risikere å måtte trykke Control-Alt-Delete for å omstarte den.

Perkins er ikke mindre sosialdemokratisk enn at han også lar almuen ta del i hans mesterverk. Under lavsesongen kan du leie båten for 2.75 millioner i uka, mens høysesongen koster bare 70 000 kroner mer. Et realt kupp, med andre ord.

Trykk på bildene til venstre for spektakulære bilder av Maltese Falcon, eller trykk PLAY på videoen under for, eh, video.

Kilde: Gizmodo