Astronomi gjør alt mye større

Det kreves stort utstyr for å studere verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et godt stykke opp i Andesfjellene i Chile vil deler av kjeden snart se ut som om en gal manns verk, i form av en lang, lang rekke teleskop-antenner som spres utover store deler av landskapet.

LES OGSÅ:

Hvordan frakter en høypresisjons-antenner opp en 5000 meters fjellkjede? Ved hjelp av monsteret du ser over.

Formel 1-kraft.

Kjøretøyet har 28 hjul, er 20 meter langt og ti meter bredt, veier hele 130 tonn, men er med sine to 500kW dieselmotorer likevel like kraftig som to Formel 1-biler som raser nedover en langside på Silverstone-banen i England. Det er bygget av det tyske firmaet Scheuerle Fahrzeugfabrik, som etter hjemmesidene å dømme har lang erfaring med å sette sammen spektakulære fraktfartøy.

Med en slik kraft og bærekapasitet kan det bære teleskop-deler på inntil 115 tonn, og fordi det er svært vanskelig å puste der delene skal leveres og monteres har førerhuset innebygd oksygenbeholder i setet. Én kjedelig dag på jobben, så kanskje føreren bytter det ut med lystgass.

Presisjon.

Til tross for det ikke spesielt elegante utseendet er kjøretøyet utstyrt med teknologi som gjør det millimeterpresist. Antennene skal først løftes opp og plasseres i grepet på kjøretøyet, deretter skli langsomt av lasteplanet og installeres på betongfundament i fjellene.

De 66 antennene som skal flyttes har en diameter på 12 meter, og en overflate som er laget for å være presis inntil 20 milliontedeler av en meter. Det er mer presist enn Tuttas putting, for å si det slik, og faktisk ti ganger mer presist enn romteleskopet Hubble.

Big Bang.

Det såkalte Alma-prosjektet (Atacama Large Millimeter Array) som antennene og monstertrucken er en del av, skal stå ferdig i 2012, og vil da ha kostet rundt 5.4 milliarder kroner. Men det skal visst være verdt det: Teleskopet vil bli brukt til å undersøke noen av de første galaksene som ble dannet etter Det Store Smellet, og skal angivelig kunne avdekke halvparten av de delene av universet som fortsatt ikke er dokumentert.

Sjekk videoen under for en animert framstilling av hvordan installasjonen og antenneprosjektet vil se ut!

Kilder: Gizmodo og BBC.co.uk

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!