- Trenger jeg egentlig Blu-ray?

Mitt svar er ja. Begrunnelsen får du her.

 Foto: Sharp
Foto: Sharp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både i Europa og i Norge er trenden klar: Stadig flere velger en Blu-ray film når de står i butikken. I oktober ble også en annen milepæl nådd. Da gikk nemlig salget av Blu-ray spillere for første gang forbi salget av DVD-spillere her til lands, så dette blir garantert en julegave under mange juletrær i år.

LES OGSÅ:

Men lurer du fortsatt på hva som er poenget med Blu-ray? Her skal vi prøve å gi deg svaret, samtidig som vi også vil avlive noen myter og misforståelser underveis.

Langt bedre bildekvalitet

Ja, så enkelt er det faktisk. En DVD-film har en oppløsning på 720X576 piksler, mens en Blu-ray film har 1920X1080-oppløsning (=1080p). Det er faktisk fem ganger så mye, og betyr at du vil få langt mer detaljer og dybde i bildet.

Husk også at alle TV-er på det norske markedet i dag er HD-klare eller har 1080p-oppløsning, men at det fortsatt er et svært dårlig tilbud av TV-innhold i HD-oppløsning.

Uten en Blu-ray spiller vil du altså aldri kunne utnytte TV-ens sanne potensiale.

NB: Størst effekt vil du imidlertid få på TV-er fra 37-tommer og oppover.

Langt bedre lydkvalitet

Som alle filmelskere vet, er god lyd halve moroa, og også her har Blu-ray formatet en stor fordel kontra DVD. Lyd i høy kvalitet tar nemlig stor plass, og siden Blu-ray platene har langt større lagringskapasitet enn en DVD-plate, slipper altså filmselskapene å komprimere lyden.

Kort fortalt vil lyden på en DVD-film tilsvare MP3-lyd, mens lyden på en Blu-ray film vil tilsvare CD-lyd.

Og skulle du være i tvil: Forskjellen er STOR.

På en Blu-ray plate vil du også få lydspor i 7.1 format, og er du en ekte hjemmekinoentuasiast, vil du garantert sette pris på det ekstra lydbildet.

Flere muligheter

Nesten alle stasjonære Blu-ray spillere som selges på det norske markedet i dag er såkalt profil 2.0 spillere. Dette betyr at spillerne har nettverksinngang, og 1 GB internminne som kort fortalt gir deg tilgang til nye interaktive tjenester via nettet.

Vi skal være de første til å si at disse BD-live tjenestene foreløpig ikke har levd helt opp til forventningene. I praksis har det gått tregt, og det har vært lite annet å se enn noen få trailere. Heldigvis er dette nå i ferd med å endre seg, med f.eks. fellesvisninger og MovieIQ, og vi håper og tror at utviklingen vil fortsette.

Men uansett om du ikke lar deg friste av BD-live funksjonene er det et annet poeng som er lett å glemme:
Når spilleren er tilkoblet nettet er du nemlig alltid sikret at spilleren har den siste og beste programvaren tilgjengelig. I praksis vil spilleren si i fra når ny software er på plass, noe som gjør nedlasting og installering til en lek.

Spiller også DVD

Alle Blu-ray spillere spiller selvsagt også av de gamle DVD-filmene og CD-platene dine. Med en flat-TV kan du også oppleve at bildekvaliteten på DVD-filmene blir bedre når de spilles av via Blu-raY spilleren. Grunnen er at en Blu-ray spiller vil skalere bildet slik at den matcher oppløsningen på flat-TVen din.

Hvor stor effekten av dette er vil imidlertid avhenge av flere ting, men det viktigste er hvor god skaleringsdelen i Blu-ray spilleren din er. Dette er også det som i hovedsak skiller de billigste Blu-ray spillerne fra de dyrere modellene: Jo bedre oppskaleringsomponenter som er brukt, jo høyere blir prisen.